Za vzdělání dětí zaplatíte statisíce. Co dělat, když nemáte na pomůcky, obědy či družinu?

11.03.2019 | , Dotfox
Komerční sdělení


Počítali jste si někdy, na kolik vás vyjde vaše ratolest? Jen v průběhu jednoho školního roku zaplatíte až 20 000 Kč. Pokud k tomu připočtete i dalších osm let povinné školní docházky a navazující studium, jste na stotisícové částce.

I přestože na vzdělání dětí se nemá šetřit, existuje několik tipů, jak výdaje za školu alespoň trochu snížit.

Jakmile spočítáte měsíční výdaje, začnou se vám tvořit mžitky před očima, tak samo mdloby očekávejte při sčítání nákladů za školu. To máme nespočet sešitů, penál a psací potřeby, aktovku či batoh, oblečení na tělocvik, obědy ve školní jídelně, družinu, dopravu do školy, výlety a školní zájezdy, mimoškolní kroužky a oblečení.

Jen na začátku roku padne za pomůcky kolem 3 000 Kč, výdaje se pak postupně každý rok pozvolna zvyšují. Nejméně zaplatí rodiče za děti na prvním stupni základní školy, mnohem více si pak musí připlatit rodiče za středoškoláky, popřípadě vysokoškoláky. V průběhu roku částka na školní výdaje může dosáhnout až 20 000 Kč za jedno dítě.

Co dělat, když chybí peníze na školu?

Chybí-li peníze na školu, pak rozhodně není dobré vzít si úvěr. Půjčka by měla být až krajním řešením, pakliže není zbytí. Co ale dělat, když s rodinnými financemi opravdu nevycházíte?

  •  Požádejte o pomoc rodinu. Prarodiče se často rádi podílí na koupi užitečných věcí pro vnoučata, budou-li mít z čeho, jistě vám rádi přispějí.
  •  Nakupujte školní potřeby z druhé ruky. Na online bazarech a nejrůznějších skupinách na sociálních sítích najdete celou řadu školních potřeb za pár korun.
  •  Využijte pomoci školy. Samotné školy často nabízí rodinám možnost zaplatit některé výdaje v měsíčních splátkách a nakoupit školní potřeby se slevou na půdě školy.

Nejsou-li ani tato řešení pro vás vhodná, můžete se obrátit o pomoc na jednu z neziskových organizací nebo stát. Například rodičům, které si nemohou dovolit zaplatit obědy dětem, pomáhá projekt Obědy pro děti.

Na školu se finančně předpřipravte a dítěti spořte od narození

Na školní docházku je samozřejmě dobré se s předstihem připravit, a to nejen psychicky, ale především po té finanční stránce. Dítěti je vhodné spořit ihned od narození, využít k tomu můžete například stavební spoření, které je možné po šesti letech vybrat, tedy s nástupem do první třídy.

Spořit lze ale i jinak, a to například pravidelným odkládáním určité částky na spořicí účet nebo speciální dětský účet. Dětské účty řada bank zvýhodňuje a nabízí k nim i zajímavé úročení. V Česku můžete vybírat ze sedmi nabídek. Dětský účet má ve svém portfoliu ČSOB, mBank, Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank, Poštovní spořitelna a MONETA Money Bank.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení