Smartwings většinu letů zakázaného Boeingu pokryje svými stroji

13.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Letecký dopravce Smartwings pokryje většinu svých letů v nejbližších dnech, na kterých používal Boeing 737 MAX 8, pomocí vlastních letadel. Možnosti zajištění ostatních spojů společnost analyzuje. Firma letadla používala primárně na delších trasách, například do Dubaje. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. Provoz letadel tohoto typu v evropském vzdušném prostoru v úterý zakázala Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA). Reagovala tak na bezpečnostní obavy v souvislosti s nedělní havárií stroje Boeing 737 MAX 8 v Etiopii.

\"Zajištění celkového provozu je v současnosti předmětem našich obchodních analýz. Většinu našich letů pro nejbližší dny jsme schopni zajistit vlastními kapacitami pomocí zvýšených provozních nákladů a přeletů našich letadel,\" řekla mluvčí. Smartwings v současné době vlastní sedm Boeingů 737 MAX 8, ve své flotile má dalších 40 letadel.

Možnosti plného zajištění letů tak společnost v současné době analyzuje. To se zřejmě týká i případného pronájmu letadel. Dufková ovšem na dotaz ČTK k pronájmům podotkla, že současná nabídka na trhu je minimální.

Úterní zastavení letů kontroverzních letadel společnost postihlo ve chvíli, kdy měla v provozu čtyři tyto letouny. Spoje z Reykjavíku a Tenerife stihly dorazit podle plánů, další spoj z Kapverdských ostrovů ovšem musel přistát v Tunisu a let z Dubaje v Ankaře. První z nich už je v Praze, druhý je na cestě do Česka, přistane kolem 20:00. EASA povolila přelet těchto letadel v případě, že nepřevážejí žádné cestující.

Pro cestující ze zastavených spojů přepravce poslal letadla jiného typu. Náklady na jejich ubytování a převoz náhradními letadly se podle Dufkové pohybují v řádech milionů korun.

Smartwings letadla primárně využíval na svých dálkových linkách, například do Dubaje nebo Ománu, nejde však o všechny lety na těchto linkách. Letadla používaly také dceřiné firmy společnosti v zahraničí.

Další vývoj je podle společnosti složité odhadnout, záležet bude především na délce zákazu provozu kontroverzních letadel, případně podmínkách omezení.

Letounu Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se v nedělí zřítil krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby. Na palubě bylo 157 lidí, nikdo z nich nehodu nepřežil. Řada zemí kvůli tomu začala uzavírat svůj vzdušný prostor pro tyto letadla, v úterý večer pak jejich provoz v evropském vzdušném prostoru zastavila i EASA. Dnes stejně reagovala například i Kanada.

Jedno letadlo Boeing 737 MAX 8 se zřítilo už loni v říjnu. Stroj nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Nikdo neštěstí nepřežil. Už tato havárie vyvolala obavy o bezpečnost boeingu nové generace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK