Akcie Boeingu smazaly počáteční zisky a stagnují

13.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Akcie amerického výrobce letadel Boeing dnes zpevňovaly, zisky ale smazaly po zprávě, že Kanada je další zemí, která se rozhodla zakázat provoz letadel Boeing 737 MAX v reakci na druhou smrtelnou nehodu tohoto stroje za méně než půl roku. Akcie Boeingu klesaly sedm seancí za sebou a jejich pokles výrazně zrychlil tento týden po nehodě letadla etiopských aerolinek.

Akcie Boeingu za pondělí a úterý klesly zhruba o 11 procenta, v úterý uzavřely na 375,41 USD. Investoři tak za minulé dva dny přišli o 26,6 miliardy USD (603,8 miliardy Kč). Cenový propad způsobilo rozhodnutí úřadů v mnoha zemích, včetně EU, zakázat lety strojů 737 MAX na jejich území.

Dnešní den akcie nejprve zahájily růstem a připisovaly si až téměř jedno procento. Po oznámení Kanady však zamířily dolů a od té doby se pohybují kolem své úterní závěrečné hodnoty.

Při nedělní nehodě letadla, které letělo z Addis Abeby do Nairobi, přišlo o život 157 lidí. Nehoda se stala asi pět měsíců po nehodě stejného letounu provozovaného indonéskými aerolinkami Lion Air, při kterém zahynulo 189 osob. Příčiny nehody letadla Ethiopian Airlines se vyšetřují.

Spojené státy tak zůstávají stále více osamocené v obhajobě letadla, které bylo vyrobeno v USA. Americký úřad pro civilní letectví na počátku týdne uvedl, že považuje letoun 737 MAX za letuschopný.

Úzkotrupý letoun 737 určený pro krátké a středně dlouhé lety je nejprodávanějším komerčním letadlem na světě a je důležitý pro budoucnost Boeingu. Řada MAX se stala nejlépe prodávaným letadlem v historii firmy. Boeing má nyní na letoun více než 5000 objednávek v katalogové hodnotě téměř 500 miliard USD (11,3 bilionu Kč). Firma brání své letadlo a uvádí, že je přesvědčena o jeho bezpečnosti.

Podle bezpečnostních expertů je zatím příliš brzy na spekulace o tom, co působilo nedělí nehodu. Nyní se budou zkoumat záznamy z černých skříněk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK