Akcie v USA díky zdravotnickým firmám posílily, dolar klesl

13.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes posílily, v čele se zdravotnickými společnostmi. Náladu na trhu zlepšila i nejnovější statistika. Zisky si připsaly rovněž akcie Boeingu, přestože prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy se přidají k dalším zemím a zakážou létat některým letadlům Boeing 737 MAX. Na devizových trzích pak oslaboval dolar, prudce naopak zpevnila britská libra.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,58 procenta a obchodování uzavřel na 25.702,89 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 si připsal 0,69 procenta na 2810,92 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl také o 0,69 procenta a den zakončil na 7643,41 bodu.

Ministerstvo práce USA uvedlo, že výrobní ceny v únoru rostly nejpomaleji za více než rok a půl. To je podle analytiků další důkaz, že inflační tlaky jsou mírné, což podporuje současný přístup americké centrální banky (Fed) zatím úroky nezvyšovat, napsala agentura Reuters.

Akcie Boeingu na Trumpovo oznámení zareagovaly poklesem o více než dvě procenta. Nakonec však ztráty smazaly a zastavily propad, který trval sedm seancí. V předchozích dvou seancích ztratily kolem 11 procent.

Trump dnes novinářům řekl, že Spojené státy zakážou lety strojů Boeing 737 MAX 8 a MAX 9 na území USA. Reagují tak na nedělní nehodu v Etiopii, při které zahynulo 157 lidí. Krátce poté informaci potvrdil Federální úřad pro letectví (FAA).

Americký dolar dnes oslabil. Hlavním důvodem byla nejnovější statistika z USA, která posílila pravděpodobnost, že Fed v brzké době k dalšímu zvýšení úrokových sazeb nepřistoupí. Posílila také britská libra, když se britští poslanci při dnešním hlasováním vyslovili proti brexitu bez dohody.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,5 procenta na 96,49 bodu. Euro k dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,1336 USD, dolar k japonskému jenu odepsal 0,2 procenta na 111,12 JPY. Britská libra vůči dolaru posílila o 2,1 procenta na 1,3345 USD a k euru o 1,6 procento na 1,1773 eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK