Maloobchodní tržby v lednu zrychlily růst na 4,7 procenta

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Maloobchodní tržby bez prodejů aut v lednu zrychlily meziroční růst na 4,7 procenta z prosincových 3,1 procenta. K růstu výrazně přispěly internetové obchody a zásilkové služby. Ve specializovaných prodejnách rostly nejrychleji tržby obchodníkům s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Meziměsíčně vzrostly v lednu tržby maloobchodníků o 0,5 procenta po očištění o sezonní vlivy.

Oproti lednu 2018 vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 7,8 procenta. Za pohonné hmoty lidé utratili o téměř tři procenta více a za potraviny dali zákazníci o 1,4 procenta víc.

K meziročnímu růstu tržeb přispěl především prodej zboží z internetových obchodů. Tržby e-shopů a zásilkových služeb vzrostly o 18,6 procenta.

Ve specializovaných prodejnách rostly nejrychleji tržby obchodníků s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, meziročně skoro o 23 procent. \"Dobré sněhové podmínky lákaly k nákupům lyžařského vybavení, dobře se prodávaly také hračky a knihy,\" uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Dodala, že růst byl ovlivněn nízkou srovnávací základnou z loňského roku.

Meziroční zvýšení tržeb zaznamenaly také prodejny s oděvy a obuví, a to o 6,6 procenta. Více lidé utráceli také v obchodech s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím nebo u prodejců počítačů a telefonů. Naopak pokles tržeb zaznamenaly specializované prodejny potravin.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v lednu klesly meziročně o 5,1 procenta. Za auta a náhradní díly zákazníci utratili o 5,7 procenta méně než loni. Tržby za opravy motorových vozidel byly meziročně nižší o tři procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK