Lesy ČR mají po orkánu Eberhard škody na dřevě za půl miliardy Kč

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 14. března (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích v neděli a v pondělí poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Představuje to milion stromů. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. Největší škody Lesy ČR evidují v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

\"Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpokládám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétních oblastech, uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Se zpracováním kalamitního dříví již lesníci začali. \"Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů,\" dodal.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. Zatím poslední velkou škodu z vichřice státní lesy utrpěly v říjnu 2017, kdy orkán Herwart poničil 1,7 milionu metrů krychlových dřeva.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK