Bloomberg: Schůzka prezidentů USA a Číny bude nejdříve v dubnu

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Washington 14. března (ČTK) - Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, na kterém by měla být podepsána obchodní dohoda ukončující celní válku, se neuskuteční tento měsíc a pravděpodobně se bude konat nejdříve v dubnu. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací.

Podle jednoho ze zdrojů se schůzka navzdory pokroku v jednáních bude konat až na konci dubna. Tento zdroj nevyloučil ani možnost, že se setkání vůbec neuskuteční. Dosud se předpokládalo, že schůzka by se měla konat už tento měsíc, žádný oficiální termín však zatím nebyl stanoven.

Trump ve středu prohlásil, že s dokončením obchodní dohody s Čínou nespěchá, a zdůraznil, že dohoda musí zahrnovat ochranu duševního vlastnictví. V této oblasti přitom během jednání panovaly mezi oběma stranami značné rozpory, uvedla agentura Reuters.

Podle Trumpa zatím není jasné, zda bude obchodní dohoda hotova ještě před schůzkou s čínským prezidentem, nebo zda bude dokončena až během tohoto setkání.

\"Můžeme to udělat oběma způsoby. Můžeme mít hotovou dohodu, přijít a podepsat ji, nebo můžeme mít téměř hotovou dohodu a dojednat některé konečné body. Tomu bych dal přednost,\" uvedl Trump, který podle Reuters rád zdůrazňuje své vyjednávací schopnosti.

Spojené státy a Čína spolu po velkou část loňského roku vedly obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalovaly cla. To narušilo výměnu zboží mezi oběma největšími ekonomikami světa a vyvolalo obavy ohledně vývoje globálního hospodářství.

V prosinci se Washington a Peking dohodly na 90denním příměří s tím, že se během této doby budou snažit o vyřešení obchodních sporů a nebudou na sebe uvalovat další cla. Příměří bylo sjednáno do začátku března, Trump nicméně vzhledem k pokroku v rozhovorech odložil plánované zvýšení cel na čínské zboží, které mělo začít platit 2. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK