Kartel OPEC snížil odhad letošní poptávky po své ropě

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. března (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes snížila odhad letošní poptávky po své ropě. Důvodem je růst těžby ve státech, které nejsou jejími členy. Podle agentury Reuters by snížení odhadu mohlo být podpůrným argumentem k prodloužení dohody kartelu OPEC a jeho spojenců o omezení dodávek na trh.

OPEC nyní předpokládá, že poptávka po jeho ropě bude v letošním roce činit v průměru 30,46 milionu barelů denně. V předchozí, únorové prognóze přitom poptávku odhadoval na 30,59 milionu barelů denně.

Nový odhad poptávky je nižší než současná těžba kartelu OPEC. Ta v únoru podle dnešní zprávy klesla o 221.000 barelů na 30,55 milionu barelů denně. Kartel tak dohodu o snížení dodávek plnil na 105 procent, uvedla agentura Reuters.

OPEC se začátkem prosince se svými spojenci domluvil na snížení dodávek ropy na trh zhruba o 1,2 milionu barelů denně z říjnové úrovně. Dohoda vstoupila v platnost začátkem ledna. Samotný OPEC by měl podle ní snížit těžbu o 812.000 barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 383.000 barelů denně.

Dohoda je prozatím sjednána na šest měsíců. Podle zdrojů Reuters je ale pravděpodobné, že její platnost bude prodloužena. Kartel by měl se svými spojenci o těžební politice jednat v dubnu a v červnu.

OPEC a jeho spojenci se snižováním těžby snaží podpořit cen ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh. Jejich snahu komplikuje zejména pokračující růst produkce ropy ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK