Americký dolar dnes posiluje, libra před hlasováním klesá

14.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. března (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu poprvé za týden posiluje. Dolaru pomohl pokles libry před dnešním hlasováním v britském parlamentu o prodloužení termínu odchodu Británie z EU.

Kolem 17:40 SEČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,3 procenta na 96,77 bodu. Vůči euru dolar vzrostl o 0,2 procenta na 1,1301 USD a k jenu o půl procenta na 111,79 JPY. Libra vůči dolaru klesla o 0,4 procenta na 1,3270 USD a k euru o 0,2 procenta na 0,8516 GBP.

Ve středu libra stoupla o téměř dvě procenta na nejvyšší hodnotu za devět měsíců, protože britští zákonodárci byli proti případnému odchodu Británie z EU bez dohody. Analytici jsou však obezřetní a nechtějí se pouštět do velkých sázek v případě libry kvůli přetrvávající nejistotě kolem brexitu.

Analytik společnosti Manulife Asset Management Charles Tomes agentuře Reuters řekl, že kvůli současné nejistotě kolem brexitu není vhodný čas k uskutečňování velkých pozic. Ukazatel očekávané návratnosti investice podle něj stále ukazuje, že je lepší vyčkat, než bude situace jasnější.

irl mka

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK