Český průmysl v lednu oslabil o 1,1 procenta

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Průmyslová produkce v lednu klesla meziročně o 1,1 procenta. K poklesu přispěl hlavně automobilový průmysl. Negativní vliv na výsledek ale měla i vysoká srovnávací základna z loňského roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti prosinci průmysl oslabil o 1,3 procenta po vyloučení sezonních vlivů.

K meziročnímu poklesu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která ochabla o 6,9 procenta. \"Nejvýrazněji klesl automobilový průmysl, což bylo částečně způsobeno odstávkami ve výrobě,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová. Nižší byla i výroba pryžových a plastových výrobků (pokles o 5,9 procenta). Nedařilo se ani zpracovatelům dřeva, kterým produkce klesla o téměř 18 procent.

Naopak růst o 16 procent zaznamenaly energetické společnosti a distributoři plynu a tepla. O necelých 23 procent stoupla produkce farmaceutických firem.

Hodnota nových zakázek se v lednu meziročně zvýšila o 1,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 2,7 procenta, zatímco tuzemské zakázky vzrostly o 0,3 procenta.

Nové zakázky získal především automobilový průmysl a výrobci elektronických a optických přístrojů. Naopak menší zájem pocítili strojaři či producenti chemikálií.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v lednu meziročně snížil o půl procenta. Průměrná hrubá mzda těchto zaměstnanců stoupla oproti loňskému lednu o 7,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK