ČSÚ: Stavebnictví v lednu meziročně kleslo o 13,2 pct

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Stavebnictví v ČR v lednu meziročně kleslo o 13,2 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 4,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj za poklesem byla vysoká srovnávací základna z loňského ledna, který byl mimořádně teplý a kdy stavbaři mohli pracovat bez omezení. V porovnání s lednem 2018 tak byla letos nižší produkce v pozemním i inženýrském stavitelství.

Naposledy stavebnictví zaznamenalo meziroční pokles v prosinci 2017, kdy se snížilo o 1,1 procenta. O měsíc později ale stavební výroba díky mimořádně příznivým klimatickým podmínkám meziročně vzrostla o 36,9 procenta.

Meziroční pokles stavební produkce letos v lednu tak nepřekvapil, uvedla Petra Cuřínová z ČSÚ a doplnila, že meziměsíčně po očištění od vlivu sezonnosti byla výroba ve stavebnictví vyšší o 2,9 procenta.

Pozemní stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, v meziročním srovnání kleslo o 13,1 procenta. V inženýrském, které tvoří ze značné části dopravní infrastruktura, byla výroba nižší o 13,7 procenta.

Stavební úřady ale vydaly meziročně o půl procenta více stavebních povolení a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 17,3 procenta. Počet zahájených bytů se pak proti loňskému lednu zvýšil o 15,3 procenta na 2797 bytů. Dokončeno jich bylo 2753, meziročně tedy o 28,2 procenta více.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách se meziročně zvýšil o 0,3 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti loňskému lednu vzrostla o 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK