Analytici: Za poklesem stavebnictví je vysoká srovnávací základna

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Lednový pokles stavebnictví o 13,2 procenta byl podle analytiků způsoben hlavně vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Tehdy odvětví stouplo meziročně o více než třetinu. Pozitivní je růst zakázek, brzdou je naopak nedostatek pracovníků. Uvedli to analytici, které dnes ČTK oslovila. Pro celý rok očekávají mírný růst. Loni stavebnictví vzrostlo o 9,2 procenta, nejvíce od roku 2003.

\"I když lednové výsledky vypadají na první pohled tragicky, není třeba nad tím lamentovat. Hlavním důvodem je srovnávací základna z předchozího roku. Loni v lednu totiž výroba tohoto odvětví vzrostla díky příznivému počasí zhruba o třetinu, takže aktuální meziroční propad není nijak překvapující,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Leden je podle něj co do celkového výkonu stavebnictví za celý rok obvykle velmi slabým měsícem, z jehož výsledku nemá smysl pro další měsíce cokoliv vyvozovat.

\"Nadále platí, že stavebnictví je v relativně dobré kondici. Má solidní zásobu zakázek, na kterou mu zatím ani nestačí kapacity. Na druhou stranu může být ohroženo potenciálními škrty, pokud se úspory začnou hledat například v oblasti investic do dopravní infrastruktury,\" doplnil Dufek.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka trápí české stavebnictví systémový problém, který spočívá v katastrofálním fungování stavebních úřadů. \"Potřebná změna stavebního zákona však vzhledem k dlouhému legislativnímu procesu nebude v příštích dvou letech účinná,\" sdělil Křeček.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že stavebnictví po loňském rapidním oživení, které bylo umocněno čerpáním evropských dotací, naráží na své kapacitní limity. \"Za celý letošní rok proto zřejmě vykáže černou růstovou nulu,\" podotkl Kovanda.

Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové letos stavebnictví vzroste o 0,5 procenta. \"V důsledku poklesu ziskových marží budou firmy do nových výrobních kapacit investovat o něco méně. Rostoucí úrokové sazby, přísnější regulace i vysoké ceny budou částečně tlumit i poptávku po rezidenčním bydlení,\" dodala Steckerová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK