Americká burzovní komise žaluje Volkswagen kvůli emisní aféře

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Frankfurt 15. března (ČTK) - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žaluje německý automobilový koncern Volkswagen a jeho bývalého šéfa Martina Winterkorna kvůli emisnímu skandálu. Viní je z \"rozsáhlého podvodu\" na amerických investorech, informovala dnes agentura Reuters. Podle Volkswagenu má ale žaloba komise \"právní i faktické vady\". \"Volkswagen se bude energicky bránit,\" uvedla automobilka.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál již automobilku stál kolem 29 miliard eur (téměř tři čtvrtě bilionu Kč). Součástí koncernu je i česká Škoda Auto.

Investoři tvrdí, že automobilka Volkswagen je včas neinformovala o rozsahu skandálu. Volkswagen však argumentuje tím, že nebylo jasné, jak velké důsledky bude skandál mít, protože jiné podniky byly kvůli podobným prohřeškům nuceny zaplatit mnohem nižší částky.

Žaloba burzovní komise uvádí, že Volkswagen v období od dubna 2014 do května 2015 prodal americkým investorům dluhopisy a další cenné papíry v hodnotě přes 13 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč). V té době už podle žaloby vedoucí pracovníci Volkswagenu věděli, že do automobilů byl instalován software umožňující manipulovat s emisními testy.

\"(Firma) opakovaně lhala a poskytovala zavádějící informace americkým investorům, spotřebitelům a regulátorům,\" uvedla burzovní komise.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK