Pojišťovny vyřídily téměř polovinu škod z nedělní vichřice

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Pojišťovny vyřídily téměř polovinu nahlášených škod, které způsobila v neděli vichřice Eberhard. Celkem tyto škody dosáhnou několika stovek milionů korun, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Následky kalamity tak nedosáhnou škod rozsahu orkánů Kyrill (2,2 miliardy Kč) a Herwart (1,5 miliardy) v minulých letech.

Česká pojišťovna má k dnešnímu ránu nahlášeno bezmála 5500 škod za celkem 130 milionů korun. Celkový počet škod se bude pohybovat kolem osmi tisíc, jejich výše kolem 200 milionů korun. \"Do tohoto okamžiku se nám podařilo vyřešit již více než polovinu nahlášených škod, konkrétně 54 procent,\" řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Kooperativa k dnešnímu ránu registrovala 3600 škod na budovách a domácnostech za celkem 99 milionů Kč a asi 100 škod za tři miliony miliony na vozidlech. \"Z toho jsme 750 škod ukončili a klientům jsme vyplatili pojistné plnění 7,5 milionu Kč,\" uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Generali klienti nahlásili 882 škod, jejichž předpokládaná výše přesahuje 27 milionů Kč. Z toho jich je 40 procent vyřešeno a klientům byla odeslána pojistná plnění. Téměř polovina škod připadá na Ústecký, Moravskoslezský a Královéhradecký kraj. \"Nadále se situace vyvíjí tak, že klienti škody průběžné hlásí. Nejde tedy o definitivní čísla. Začínající víkend bude pro mnohé klienty první momentem se se škodou teprve seznámit, typicky u rekreačních nemovitostí,\" upozornil mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Pojišťovně Uniqa do dnešního poledne nahlásili klienti celkem 520 škod v úhrnné odhadované hodnotě blížící se k 30 milionům korun. Téměř pětina z nich byla podle mluvčí Evy Svobodové vyřízena a vyplacena. Nejvíce vichřicí utrpěly střechy domů, střešní okna a zahradní vybavení nebo stavby. I v těchto případech jsou škody zpravidla v řádu jednotek nebo desítek tisíc korun, vyšší ztráta jsou hlášeny ojediněle.

Z firemního a průmyslového pojištění je škod méně, zato jsou podstatně vyšší. V řádu nad milion korun jsou zaregistrovány škody na silu cukrovaru v Moravskoslezském kraji, na systému skleníků a zavlažovací infrastruktuře u Opavy nebo na střeše a zásobách v chemickém závodě v Pardubicích. Doposud největší událostí je silné poškození zastřešení sportovního areálu v Praze Braníku, upozornila Svobodová

Česko v neděli zasáhl velmi silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. Vítr měl místy sílu orkánu, třeba na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu. V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315.000 odběratelů. Škody na vedení po vichřici vyčíslili energetici na 38,5 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK