Výroba v lednu oslabila kvůli autům, stavebnictví kvůli počasí

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Průmyslová výroba i stavebnictví do letošního roku vstoupily oslabením. Výroba v lednu meziročně klesla o 1,1 procenta, dolů ji táhla slabší výroba automobilek, nedařilo se ale ani zpracovatelům dřeva. Stavebnictví letos v lednu propadlo o 13,2 procenta, a to zejména kvůli počasí. Loňský leden byl mimořádně teplý a stavbaři mohli pracovat bez omezení, výroba tehdy vzrostla meziročně o více než třetinu. Letos tomu tak nebylo.

K meziročnímu poklesu průmyslu nejvíc přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která ochabla o 6,9 procenta. \"Nejvýrazněji klesl automobilový průmysl, což bylo částečně způsobeno odstávkami ve výrobě,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu Iveta Danišová. Zpracovatelům dřeva produkce klesla téměř o 18 procent a nedařilo se ani výrobcům plastů. Naopak růst zaznamenali energetické společnosti a distributoři plynu a tepla, o téměř čtvrtinu stoupla i produkce farmaceutických firem.

\"Jde jen o obrázek jednoho měsíce, z něhož nelze dělat sáhodlouhé závěry pro celý letošní rok, nicméně alespoň nesvědčí o žádné rýsující se tragédii,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Nadále ovšem podle něj platí, že úspěch tuzemského průmyslu je závislý především na dobrém vývoji v zahraničí. \"Přesto i nadále počítáme s malým, leč stále kladným výsledkem průmyslu za celý letošní rok,\" dodal. I podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy český průmysl za letošní rok jako celek podá lepší výkon, než by se dalo usuzovat z lednových čísel.

Po prosincovém útlumu se výrobcům v lednu opět dařilo sjednávat nové zakázky. Jejich hodnota meziročně stoupla o 1,9 procenta, nové zakázky získal především automobilový průmysl a výrobci elektronických a optických přístrojů. Naopak menší zájem pocítili strojaři či producenti chemikálií.

Stavebnictví v lednu kleslo o 13,2 procenta, naposledy zaznamenalo meziroční pokles v prosinci 2017. Podle Petry Cuřínové z ČSÚ ale meziroční pokles stavební produkce nepřekvapil vzhledem k počasí. V porovnání s loňským lednem byla letos nižší produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Pozemní stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, klesla o 13,1 procenta. V inženýrském, které tvoří ze značné části dopravní infrastruktura, byla výroba nižší o 13,7 procenta.

Analytici letos očekávají mírný růst stavebnictví. Loni vzrostlo o 9,2 pct, nejvíce od roku 2003. Na lednovém výsledku je podle nich pozitivní růst zakázek a naopak brzdou nedostatek pracovníků. \"Nadále platí, že stavebnictví je v relativně dobré kondici. Má solidní zásobu zakázek, na kterou mu zatím ani nestačí kapacity. Na druhou stranu může být ohroženo potenciálními škrty, pokud se úspory začnou hledat například v oblasti investic do dopravní infrastruktury,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

V lednu se začalo v Česku stavět 2797 bytů, což bylo o 15,3 procenta víc než před rokem. V bytových domech začaly stavební firmy stavět 792 bytů, což je meziroční nárůst více než dvoutřetinový. V Praze počet zahájených staveb stoupl téměř trojnásobně, od roku 2006 byl však třetí nejnižší. Počet zahájených staveb rodinných domů v ČR meziročně klesl o 5,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK