Zisk automobilky BMW loni klesl, firma sníží dividendu

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov (Německo) 15. března (ČTK) - Čistý zisk německého výrobce luxusních automobilů BMW v loňském roce klesl o 17 procent na 7,21 miliardy eur (185,1 miliardy Kč). Firma dnes také oznámila, že hodlá snížit dividendu a zintenzivnit snahu o posílení efektivity svých aktivit.

\"Rok 2018 byl pro celý automobilový sektor rokem obtížným. Přesto jsme dosáhli druhého nejvyššího zisku v historii podniku,\" uvedl šéf automobilky Harald Krüger. \"Není pravděpodobné, že by výzvy, kterým celý sektor čelí, ztrácely v příštích měsících na intenzitě,\" dodal.

Zisk před zdaněním a úroky v loňském roce klesl o osm procent na 9,12 miliardy eur. Překonal však očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 8,94 miliardy eur. K poklesu zisku přispěly vyšší investice do automobilů s elektrickým pohonem a nepříznivý vývoj měnových kurzů.

Společnost BMW dnes uvedla, že její vedení na valné hromadě navrhne vyplatit za loňský rok akcionářům dividendu 3,5 eura na jednu kmenovou akcii. V předchozím roce přitom dividenda činila rekordní čtyři eura na akcii.

Automobilka již dříve oznámila, že loni zvýšila odbyt o 1,1 procenta na rekordních 2,49 milionu vozů značek BMW, Mini a Rolls-Royce. Její celkové tržby však podle dnešní zprávy klesly o 0,8 procenta 97,5 miliardy eur (2,5 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK