Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,8 procenta

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když index PX přidal 0,8 procenta na 1070,3 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se dařilo nejlépe akciím bankovní skupiny Erste, naopak nejvíce poklesly akcie výrobce cigaret Philip Morris. Předcházející týden české akcie oslabily o 1,3 procenta.

\"Uplynulý týden patřil dění kolem brexitu. Na trh rovněž prosakovaly drobné informace z americko-čínského vyjednávání o obchodní dohodě. Následně hlasy z USA opětovně potvrdily, jak jsou vyjednavači nakloněni dalšímu podnětnému jednání. Americké indexy technicky smazaly ztrátu z předchozího týdne a přidaly kolem jednoho procenta. Německý DAX i přes nervozitu spojenou s brexitem přidal 2,2 procenta. Ani domácí burza nezůstávala pozadu,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie Erste Group, které posílily o 6,2 procenta na 845,2 Kč. V případě Erste se úzce sleduje vývoj v Rumunsku, kde podle tamního tisku pronikla informace o plánované úpravě dříve navržené bankovní daně.

Naopak nejhůře se dařilo akciím Philip Morris ČR, které klesly o 1,9 procenta na 14.420 Kč. V tisku byly zveřejněny průzkumy, které poukazovaly na snižující se poměr mladistvých kuřáků v ČR. Tento vývoj může ovlivnit budoucí spotřebu standardních cigaret. Současně průzkum poukazoval na vzrůstající oblibu tzv. alternativních cigaret.

V příštím týdnu se investoři zaměří na středeční zasedání americké centrální banky Fed a summit EU kvůli brexitu. Středeční Fed může naznačit aktuální postoj centrálních bankéřů USA k nastavení měnové politiky. Summit EU je poměrně důležitou metou pro příběh brexitu. \"Pro příští týden jsme neutrální a očekáváme zvýšenou rozkolísanost kolem středy vzhledem k zasedání Fedu i summitu EU,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK