Americký dolar kvůli nové statistice z USA oslabuje

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. března (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje a je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší týdenní propad za více než tři měsíce. Negativní dopad na dolar má nejnovější slabá statistika z USA.

Kolem 17:50 SEČ dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,1 procenta na 96,61 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 procenta na 1,1316 USD a k jenu rovněž o 0,1 procenta na 111,54 JPY. Kurz eura vůči jenu zůstal beze změny, pohyboval se kolem 126,23 JPY.

Zpracovatelský průmysl v USA v únoru druhý měsíc za sebou klesl. Tovární aktivita ve státě New York je pak tento měsíc slabší, než se čekalo. Nejnovější údaje centrální banky USA (Fed) jsou dalším signálem toho, že růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí prudce zpomaluje.

Dnešní zprávy navázaly na řadu dalších statistických údajů z poslední doby, které dávají za pravdu názoru Fedu, že by měl být trpělivý při rozhodování o dalším zvýšení úroků v letošním roce. Měnový výbor Fedu zasedá příští týden a růst úroků se zatím nečeká. Loni Fed zvýšil náklady na úvěry čtyřikrát.

Japonskému jenu dnes pomohlo zasedání měnového výboru japonské centrální banky. Bankéři měnovou politiku nezměnili, zmírnili však svůj optimismus ohledně silného vývozu a průmyslové výroby, které měly podpořit ekonomický růst. Zhoršení optimismu pomohlo jenu, protože je vnímán jako bezpečná investice v době nejistot a slabého růstu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK