Akcie v USA díky technologickým firmám vzrostly, dolar oslabil

15.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ukončily týden růstem. Dařilo se hlavně technologickým společnostem. Náladu na trhu podpořily optimistické poznámky o pokroku v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou. Index Dow Jones stoupl o 138,93 bodu, tedy 0,54 procenta, na 25.848,87 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 14 bodů, čili 0,5 procenta, na 2822,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 57,62 bodu, neboli 0,76 procenta, na 7688,53 bodu.

Zisky si všechny tři indexy připsaly i za celý týden. Dow Jones zpevnil o 1,57 procenta, S&P o 2,9 procenta a Nasdaq o 3,8 procenta.

Čínská tisková agentura Nová Čína dnes napsala, že Washington a Peking dělají další výrazné pokroky v jednání o obchodu. Zpráva přišla jako úleva po oznámení, že summit prezidentů USA a Číny, na kterém má být podepsána obchodní dohoda, se do konce března neuskuteční.

Dařilo se hlavně výrobcům čipů, jejichž příjmy z velké části pocházejí z Číny.

Akcie výrobce letadel Boeing dnes posílily v reakci na oznámení firmy, že v příštích týdnech by se měl uskutečnit upgrade softwaru pro letoun 737 MAX. Po nedělní nehodě letadla etiopských aerolinek, kvůli které většina zemí zakázala lety strojů 737 MAX, akcie Boeingu klesly tento týden o téměř 11 procent

Akcie Facebooku dnes oslabily. Způsobilo to oznámení, že firmu opouštějí dva vysocí manažeři, napsala agentura Reuters.

Dnešní statistika z USA ukázala, že zpracovatelský průmysl v únoru druhý měsíc za sebou klesl a tovární aktivita ve státě New York je tento měsíc slabší, než se čekalo. Zprávy navázaly na řadu dalších statistických údajů z poslední doby, které dávají za pravdu názoru centrální banky USA (Fed), že by měla být trpělivá při rozhodování o dalším zvýšení úroků v letošním roce. To je pozitivní zpráva pro akcie, ale naopak negativní pro dolar.

Americký dolar v reakci na nejnovější statistiku oslabil. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se snížil o 0,1 procenta na 96,58 bodu. Vůči euru dolar klesl o 0,2 procenta na 1,1323 USD a k jenu o 0,1 procenta na 111,50 JPY. Kurz eura vůči jenu zůstal téměř beze změny, pohyboval se kolem 126,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK