NKÚ: MF vykázalo neexistující pohledávky spojené s penězi z EU

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Ministerstvo financí vykázalo v účetnictví za rok 2017 neexistující pohledávky spojené s evropskými penězi. Další nedostatky se týkaly vykazování peněžních toků z provozní činnosti ministerstva. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kontroloři doporučují, aby ministerstvo upravilo účetní předpisy. Naopak pozitivem je podle nich to, že ministerstvo financí začalo v roce 2017 tvořit rezervy na sanace ekologických zátěží. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

Ministerstvo financí podle NKÚ v účetnictví Národního fondu vykazovalo neexistující pohledávky za Evropskou komisí za programové období 2004 až 2006 zhruba 600 milionů korun. \"Riziko nesprávného vykázání pohledávek za Evropskou komisí v souvislosti s programovým obdobím 2004-2006 je ale vyšší - týká se celého v rozvaze vykázaného nároku ve výši téměř 5,7 miliardy korun,\" upozornili kontroloři.

Existuje podle nich reálné riziko, že pokud MF nezmění stávající postupy, bude i za programové období 2007 až 2013 v účetní závěrce za rok 2018 vykazovat neexistující pohledávky spojené s evropskými penězi.

MF dále v účetní závěrce za rok 2017 vykázalo rozvahové závazky vůči subjektům, jimž byly předfinancovány výdaje, a to ve výši přesahující 5,6 miliardy korun. U těchto závazků přitom podle NKÚ není jisté, jestli budou v plné výši uhrazeny.

V přehledu o peněžních tocích pak ministerstvo nesprávně vykázalo operaci za více než 71 miliard korun v rámci peněžních toků z provozní činnosti, která se týkala změny stavu dlouhodobých závazků a která navíc nebyla spojena s žádným peněžním tokem. \"Taková nesprávnost významně zkresluje vypovídací hodnotu tohoto přehledu, a tedy i možnost porozumět struktuře i rozsahu jednotlivých druhů peněžních toků z činností MF,\" míní kontroloři.

Nejvyšší kontrolní úřad tak ministerstvu financí doporučil, aby upravilo účetní předpisy. Například způsob naplnění některých položek přehledu o peněžních tocích je podle názoru NKÚ upraven nejednoznačně, takže vykázané číselné údaje mohou kvůli tomu podávat informace lišící se od skutečnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK