Ceny průmyslových výrobců v únoru stouply meziročně o 3,6 pct.

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta. Zvýšily se i ceny v ostatních odvětvích, a to u zemědělských výrobců o 8,2 procenta, stavebních prací o čtyři procenta a služeb pro podniky o 2,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

V meziročním růstu cen průmyslových výrobců se projevilo zejména zdražení energií o 7,3 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 3,2 procenta. Firmy připlácely i za gumové a plastové výrobky a kovy. \"Více se zvýšily také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů,\" uvedli statistici. Nižší byly v únoru pouze ceny chemických látek a výrobků.

V zemědělství stouply meziročně ceny o více než osm procent po lednových 4,4 procenta. \"Vliv na toto zvýšení měly zejména ceny výrobků v rostlinné výrobě, jejichž růst postupně zrychloval již od září minulého roku. Rostly především ceny brambor, zeleniny, obilovin a olejnin,\" vysvětluje vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

V rostlinné výrobě se ceny zvýšily oproti loňskému únoru o 17,4 procenta. Výrazně, skoro o čtyři pětiny, podražila hlavně zelenina. Brambory zdražily o více než polovinu.

V živočišné výrobě ceny naopak klesly, a to o 0,6 procenta. Zlevnila především vejce, meziročně o 12,5 procenta. Nižší byly také ceny skotu a jatečních prasat. Zdražila ale drůbež a mléko.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ zvýšily v únoru meziročně o čtyři procenta, stejně jako v lednu. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví stouply o pět procent.

Po stavebních pracích je obrovská poptávka, ale kapacity tohoto sektoru jsou výrazně omezené, uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. \"To se pak projevuje v dlouhodobém zvyšování cen,\" uvedl Zeisel.

Ceny tržních služeb pro podniky v únoru zpomalily meziroční růst na 2,4 procenta z lëdnových 2,7 procenta. Nejrychleji zdražovalo poradenství v oblasti řízení. Zdražilo ale také pojištění či služby v oblasti zaměstnání.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK