Česko má nadále nejvyšší míru neobsazených pracovních míst v EU

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. března (ČTK) - Česká republika měla ve čtvrtém čtvrtletí opět nejvyšší míru neobsazených pracovních míst v Evropské unii. Poměr volných pracovních míst k celkovému počtu pracovních míst se v celé EU zvýšil na 2,3 procenta z 2,2 procenta v předchozích třech měsících. V Česku vzrostl o 0,1 procentního bodu až na šest procent a byl nejvyšší ze všech zemí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Za Českou republikou jsou dalšími zeměmi s vysokou mírou neobsazenosti Belgie a Německo, kde činila 3,4 procenta. V Rakousku dosáhla 3,1 procenta. Naopak nejnižší je v Řecku, kde činila 0,4 procenta. Pod jedním procentem byla také v Bulharsku, Irsku, Španělsku a v Portugalsku.

V meziročním srovnání se míra neobsazených pracovních míst zvýšila ve 20 členských zemích a klesla ve čtyřech. Největší růst zaznamenala Česká republika, a to o 1,6 procentního bodu. Druhý nejvyšší růst zaznamenalo Rakousko, o to o 0,8 procentního bodu.

Ve službách míra volných pracovních míst v celé EU činila ve čtvrtém čtvrtletí 2,6 procenta, v průmyslu a ve stavebnictví pak 2,1 procenta. V Česku poměr volných pracovních míst ve službách k celkovému počtu míst v sektoru stoupl na 8,5 procenta a v průmyslu a stavebnictví na 6,5 procent. Oba údaje byly nejvyšší v celé unii.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK