Lyft chce získat z primární nabídky akcií přes dvě miliardy USD

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Provozovatel alternativní taxislužby Lyft chce získat z primární nabídky akcií více než dvě miliardy USD (45,2 miliardy Kč). Firma v dnešním prohlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) oznámila, že chce nabídnout 30,8 milionu akcií v ceně 62 až 68 dolarů. Nabídka Lyftu by tak mohla být největší technologickou nabídkou od vstupu firmy Snap na burzu před dvěma lety, napsala agentura Bloomberg.

Tržní hodnota firmy by se podle stanoveného rozpětí měla pohybovat kolem 20 miliard USD. Konečná cena by měla být stanovena 28. března a s akciemi firmy by se mělo začít obchodovat na burze Nasdaq o den později, uvedl na svých internetových stránkách The Wall Street Journal.

Nabídka firmy Lyft patří mezi nejsledovanější v letošním roce, spolu s nabídkou konkurenční, větší firmy Uber. Ta by podle spekulací mohla oznámit primární nabídku příští měsíc a tržní hodnota Uberu by mohla dosáhnout 120 miliard USD.

Lyft tento měsíc zveřejnil údaje o hospodaření. Příjmy společnosti se loni zdvojnásobily na 2,2 miliardy USD, ztráta se však prohloubila na 911 milionů USD z 688 milionů v roce 2017. Firma rovněž varovala, že bude mít problémy s tím, aby se dostala do zisku. Od roku 2012 celková ztráta Lyftu dosáhla téměř tři miliardy USD. Firma však také získala od investorů více než pět miliard USD.

Zakladatelé společnosti, generální ředitel Logan Green a viceprezident John Zimmer, budou po nabídce vlastnit celkem 48,8 procenta hlasovacích práv. Ponechají si tak výrazný vliv na velká rozhodnutí ve firmě, od volby ředitele po její prodej.

Letošní rok má být jedním z nejhektičtějších roků pro vstupy na burzu. Začátek letošního roku byl sice pokud jde o vstupy na burzu pomalý, mohlo za to však uzavření vládních úřadů. Po netrpělivě očekávaném debutu Lyftu mají přijít nabídky firem Uber Technologies, Pinterest, Slack Technologies a dalších rychle rostoucích začínajících firem ze Silicon Valley, které chtějí co nejvíce vytěžit z vysoké poptávky na Wall Street.

Primární nabídky představují velký test toho, jak si oceňované soukromé technologické firmy povedou na veřejném trhu a budou pečlivě sledovány dalšími začínajícími společnostmi. Většině technologických firem, které vstoupily na trh loni, se dostalo vřelého přijetí a jejich akcie svým výkonem překonaly výkon celého trhu.

Lyft je druhým největším provozovatelem alternativní taxislužby za Uber Technologies. Firma vznikla v roce 2012. Zaměřuje se hlavně na Spojené státy, kde její podíl na trhu činí 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK