Analytici: Výsledky ČEZ se loni propadly na dno, letos se zlepší

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Výsledky energetické společnosti ČEZ se loni propadly na pomyslné dno, letošek přinese jejich zlepšení. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Z odhadů 14 analytiků vyplývá, že firma vykáže za rok 2018 čistý zisk 12,4 miliardy korun při tržbách 179,9 miliardy korun. V předloňském roce utržil ČEZ 201,9 miliardy korun, čistý zisk činil 19 miliard korun. Výsledky za loňský rok oznámí firma v úterý.

Analytici očekávají, že společnost nicméně splní finanční cíle, které si pro loňský rok stanovila. ČEZ v listopadu snížil celoroční cíl provozního zisku EBITDA z 51 až 53 miliard korun na 50 až 51 miliard korun. Na druhé straně ale zvýšil výhled očekávaného čistého zisku za rok 2018 očištěného o mimořádné vlivy z 12 až 14 miliard korun na 13 až 14 miliard korun.

\"Očekáváme, že ČEZ své cíle pro rok 2018 splní. Pokud nedojde ve výsledcích k podstatným výkyvům na jednu nebo druhou stranu, nečekáme, že samotná čísla budou mít vliv na obchodování. Z našeho pohledu bude nejdůležitější projekce vedení ČEZ na tento rok a zveřejnění cen prodejů elektřiny na další roky,\" uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer míní, že EBITDA firmy by se letos mohla pohybovat v pásmu 57 až 59 miliard korun a očištěný čistý zisk v rozmezí 16 až 18 miliard korun. V podobné výši odhaduje letošní výsledky ČEZ analytik Fio banky Jan Raška. \"Předpokládám pod vlivem výraznějšího růstu cen silové elektřiny významné zlepšení ziskovosti s EBITDA poblíž 58 miliard korun a očištěným čistým ziskem přibližujícím se 18 miliardám korun,\" uvedl Raška.

Frayer doplnil, že podstatné budou také informace o dividendové politice firmy. \"Ta v současnosti mluví o dividendovém výplatním poměru v pásmu 60 až 100 procent. My čekáme dividendu na úrovni 27 korun na akcii. Vyšší výplata by znamenala distribuci části nerozděleného zisku z minulých let,\" uvedl. V posledních dvou letech vyplatil ČEZ akcionářům dividendu 33 korun za akcii před zdaněním.

V podobné výši jako Frayer předpokládá dividendu z loňského zisku také Trampota, zveřejnění jejího návrhu v úterý ale neočekává. \"Návrh vedení čekáme nejpozději měsíc před konáním valné hromady, pravděpodobně v dubnu nebo květnu,\" dodal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK