Americké akcie mírně posílily

18.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. března (ČTK) - Hlavní americké akciové indexy dnes posílily, jejich výraznějšímu růstu však zabránil pokles cen akcií strojírenské společnosti Boeing a internetové firmy Facebook. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,25 procenta a obchodování uzavřel na 25.914,10 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,37 procenta na 2832,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,34 procenta na 7714,48 bodu.

Vzhůru zamířily například akcie technologické společnosti Apple, která dnes představila nový počítačový tablet iPad Air. Akcie firmy Facebook však oslabovaly kvůli obavám z regulace jejích aktivit, zatímco akcie Boeingu zůstávají pod tlakem kvůli dvěma nehodám letounů 737 MAX.

Dow Jonesův index si od začátku letošního roku připisuje více než deset procent. \"Lidé byli kolem konce roku velmi pesimističtí, trh však od té doby ohromně oživil,\" uvedl analytik Peter Tuz ze společnosti Investment Counsel. \"Nyní se nacházíme ve vyčkávací fázi,\" dodal.

Pozornost investorů se nyní upírá k zasedání americké centrální banky (Fed). Předpokládá se, že Fed ve středu potvrdí, že nehodlá spěchat s dalším zvyšováním úrokových sazeb.

Opatrný přístup Fedu k dalšímu zvyšování úroků má negativní dopad na kurz dolaru. Euro se dnes vůči dolaru vyšplhalo až na dvoutýdenní maximum 1,1359 USD. Kolem 21:00 SEČ si jednotná evropská měna připisovala zhruba 0,1 procenta na 1,1340 USD.

pmh

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK