Analytici: Výsledky ČEZ zklamaly, výhled je naopak pozitivní

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Výsledky energetické skupiny ČEZ za loňský rok zaostaly za očekáváním analytiků. Čistý zisk firmy klesl meziročně o 45 procent, analytici počítali zhruba s třetinovým poklesem. Podle nich klesne i dividenda z loňských 33 korun na 24 korun za akcii. Výhled pro letošní rok naopak považují za pozitivní. Vyplývá to z dnešních vyjádření analytiků pro ČTK.

\"Hospodářské výsledky ČEZ za uplynulý rok nakonec nenaplnily ani naše ani tržní odhady. Ačkoliv ve zveřejněné prezentaci návrh na dividendu podle očekávání nepadl, při zachování stoprocentního dividendového výnosu by činila dividenda zhruba 24 korun na akcii proti loňským 33 korunám,\" uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Podle něj přinesly zklamání všechny položky výsledovky kromě tržeb, které však byly ovlivněny změnou účetní metodiky. Čistý zisk ČEZ loni meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun. Meziroční srovnání podle ČEZ značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL. Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

\"Výsledky sice zklamaly očekávání trhu, nicméně podstatnějším číslem je prognóza na letošní rok, a ta podle našeho názoru nevyzněla vůbec špatně. Celkově tak dnešní výsledkový report hodnotíme mírně pozitivně,\" doplnil analytik Fio banky Jan Raška. V letošním roce ČEZ předpokládá zvýšení zisku EBITDA na 57 až 59 miliard korun a růst čistého zisku na 17 až 19 miliard korun.

\"Reportovaná čísla sice za odhady zaostala. Ovšem lepší než očekávaný zisk pro tento rok slibuje vysokou dividendu. Dnes tak čekáme spíše neutrální reakci trhu,\" dodal analytik J&T Banky Bohumil Trampota. Akcie ČEZ na pražské burze zahájily dnešní obchodování poklesem o procento. Zhruba hodinu po začátku seance (10:00) se vrátily na pondělní závěrečnou hodnotu 545,50 Kč.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK