3 kroky k dobrému světlu. Jak vybrat LED žárovku?

29.03.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stačí jedno stisknutí vypínače a tmavý pokoj prozáří světlo. Aby bylo opravdu dobré, je třeba obezřetně vybrat žárovku. Zatímco u klasických „edisonek“ se výběr podřizoval výkonu, u moderního osvětlení rozhodují další kritéria.

I když se zdá, že na pultech obchodů moderní LED zdroje vytlačily běžné žárovky, v domácnostech zatím nepřevážily. Podle průzkumu společnosti Ekolamp zveřejněného na začátku letošního roku tvoří 52 % osvětlení neúsporné zdroje. „Podíl úsporných zdrojů je v posledních letech stabilní. V tomto segmentu převládají kompaktní zářivky, následují LED žárovky,“ upřesňuje Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp.

Světla rádi kombinujeme

V českých domácnostech je kolem 54 milionů svítidel. Češi se přitom snaží kombinovat různé druhy osvětlení, aby získali co nejlepší světlo. „Nejvíce přibývá různých druhů LED svítidel, která technologicky vyspěla a k dostání jsou v řadě podob. Lidé si je umisťují nejčastěji do obývacích pokojů, ložnic a kuchyní,“ dodává Zuzana Adamcová.

S tím, že v posledních letech LED žárovky zažily rozvoj, souhlasí také Michal Staša z projektu Premiumlight Pro. „Nově proběhly i výzkumy v oblasti vlivu světla na lidské zdraví a při výběru žárovek je proto vhodné zohlednit nejen obvyklé požadavky, ale také další zdravotní a technická kritéria,“ upřesňuje.

Patice a místo jsou rozhodující

Když přijdete do obchodu s osvětlením, měli byste se řídit jednoduchým návodem, který sleduje tři hlavní ukazatele: umístění, množství světla a barevný tón. „Umístění je nejdůležitější, protože současný výběr LED žárovek je vskutku široký. Musíme znát místo a svítidlo, ve kterém LED žárovka bude svítit,“ doplňuje Michal Staša.

Nejjednodušší je vzít si s sebou vyměňovanou žárovku do obchodu – lépe se vám bude vybírat správná patice i správný rozměr žárovky. Mezi nejznámější patice patří závity E14 či E27. V lustrech můžete mít i malou kapslovou žárovku s paticí G9, reflektorové žárovky mají patici GU10 a stojací svítidla dvoupaticové R7s žárovky.

Jak si vybrat LED žárovku

(foto: Shutterstock)

 

Kolik světla žárovka dá

Druhým důležitým bodem je množství světla. „Dříve jsme neměli na výběr a volili jsme největší výkon pro větší množství světla. Dnes musíme hledat světelný tok, který se udává v lumenech. Do malých lampiček bude stačit 200 lumen, do menšího pokoje můžeme umístit 400 až 700 lumen a do hlavního světla v obývacím pokoji můžeme dát 900 až 1500 lumen,“ popisuje Michal Staša.

Existuje zjednodušené pravidlo deseti. Když potřebujete 40wattovou žárovku, vynásobíte číslo čtyřicet deseti a získáte přibližný světelný tok žárovky. Množství světla volte nejen podle velikosti místnosti, ale také podle účelu. Nejvíce světla je třeba při práci, například v kuchyni, u pracovního stolu, v koupelně nebo při čtení, nejméně naopak při relaxaci.

Příjemná barva světla

Při výběru LED žárovky byste měli zohlednit i barevný tón světla. Barva světla podle posledních výzkumů ovlivňuje vnitřní biorytmy. Světlo s výraznou složkou modré barvy, které je chladnější a podobá se dennímu světlu, je vhodné při práci a aktivitě. Pro pracovní místo můžete zvolit například chladně bílý odstín značený jako 4000 K. Naopak před spánkem a při odpočinku je důležité modrou ve světle omezit a volit co nejteplejší barevné tóny. Příkladem je teple bílý odstín označovaný 2700 K.

„Pro prostory, kde trávíte čas před spánkem, můžete zvolit i teplejší odstíny. Ty se obvykle označují jako amber či gold a mají hodnotu například 2000 až 2300 K. Jejich barva je znatelně oranžová,“ dodává Michal Staša. Zásada správného barevného tónu je důležitá nejen při výběru LED žárovky, ale také při práci s displeji či při sledování televizoru. Většina dnešních displejů totiž vyzařuje světlo s vysokým podílem modré složky a je tedy vhodné před spánkem omezit jejich sledování nebo si nainstalovat filtr.

Aby světlo dlouho svítilo

Tři důležité kroky při výběru světla můžete doplnit ještě dalšími požadavky. Pro místa, kde často rozsvěcujete, je vhodné zvolit zdroj s vysokým počtem možných sepnutí – místo obvyklých 20 tisíc například dvojnásobek. Zohlednit můžete i energetickou třídu, v pokojích, kde se často a dlouho svítí, se vyplatí třída A++. Vodítkem může být také průměrná doba života, přičemž kvalitnější zdroje nabídnout 20 tisíc hodin a více.

Rozhodující může být i design. Na trhu se objevují moderní zdroje s retro vzhledem, které vycházejí z klasického stylu „edisonek“ s viditelnými vlákny. „Přináší nádech nostalgie a minimalismu. Mohou být kulaté, oválné i špičaté. Zároveň mají tradiční výhody LED osvětlení, jsou úsporné, vydávají příjemné světlo a můžete je pořídit také ve stmívatelné verzi,“ uzavírá Natálie Smoljaková ze společnosti Signify.


Také si přečtěte: Jak při svícení ušetřit

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 28 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ