Poradci německé vlády zhoršili odhad letošního růstu ekonomiky

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. března (ČTK) - Výbor ekonomických poradců německé vlády dnes snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,8 procenta z 1,5 procenta předpovídaných v předchozí listopadové prognóze. Výbor poukázal na přetrvávající vysoká rizika spojená s připravovaným odchodem Británie z Evropské unie, se spory v mezinárodním obchodě a s překvapivě prudkým zpomalováním hospodářského růstu v Číně.

\"Silný růst německé ekonomiky skončil, recese se však nyní neočekává,\" uvedl Christoph Schmidt, který je členem skupiny poradců. V příštím roce očekávají experti zrychlení hospodářského růstu na 1,7 procenta.

Německá vláda v lednu snížila oficiální odhad letošního růstu ekonomiky na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. List Handelsblatt navíc tento měsíc informoval, že interní vládní prognóza byla snížena na 0,8 procenta.

V loňském roce hrubý domácí produkt spolkové republiky vzrostl o 1,4 procenta, nejpomaleji za pět let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné i řada českých podniků.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK