ZEW: Důvěru v německou ekonomiku podpořil možný odklad brexitu

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. března (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v březnu vzrostla, podpořily ji vyhlídky na možný odklad připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. Uvedl to dnes německý výzkumný institut ZEW.

Index důvěry se podle průzkumu institutu v březnu zvýšil na minus 3,6 bodu z únorových minus 13,4 bodu. Ekonomové přitom v anketě agentury Reuters předpovídali podstatně mírnější nárůst, a to na minus 11 bodů.

\"Možný odklad brexitu i obnovené naděje na dohodu o podmínkách odchodu Británie z EU zřejmě vedly k růstu optimismu mezi odborníky na finanční trh,\" uvedl prezident institutu Achim Wambach. \"Přispět k tomu mohl i pokrok v rozhovorech mezi Čínou a USA o ukončení vzájemné obchodní války,\" dodal. Upozornil nicméně, že hodnota indexu signalizuje relativně slabé tempo růstu německé ekonomiky v první polovině letošního roku.

Výbor ekonomických poradců německé vlády dnes snížil odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,8 procenta z 1,5 procenta předpovídaných v předchozí listopadové prognóze. Poradci poukázali na přetrvávající vysoká rizika spojená s brexitem, se spory v mezinárodním obchodě a s překvapivě prudkým zpomalováním hospodářského růstu v Číně.

V loňském roce hrubý domácí produkt spolkové republiky vzrostl o 1,4 procenta, nejpomaleji za pět let. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné i řada českých podniků.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK