Vlastníci lesů požadují zvýšení dotací pro lesníky na pět miliard

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR požaduje od státu na příští rok pro lesníky pět miliard korun na obnovu lesa po kůrovcové kalamitě. Dnes to na tiskové konferenci řekl předseda sdružení František Kučera. Letos mají 1,15 miliardy korun. Podle Kučery nebude jinak možné lesy obnovovat, drobní vlastníci i kvůli nízké ceně dřeva kvůli přesycenému trhu se dřevem již začali lesy prodávat. Vyjádření ministerstva zemědělství ČTK shání.

Před více než rokem se metr krychlový smrkové kulatiny prodával za 2200 korun, v současnosti za méně než 900 korun, řekl Kučera. Lesníci podle něj nemají peníze na koupi nových sazenic.

Letos mají na dotacích lesníci získat 1,15 miliardy korun, což je proti loňsku dvojnásobek. \"Ta částka je absolutně nedostatečná,\" uvedl. Sdružení proto jedná s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o novém dotačním titulu. Celkem by tak lesníci letos mohli získat tři miliardy korun. \"Máme příslib ministra, že by mohla být ze státních rezerv rozpočtu - údajně ministerstvo zemědělství již připravuje nějaké dotační tituly, jak tyto prostředky vlastníkům poskytnout,\" řekl Kučera.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Stav lesů je v současnosti označován za nejhorší za posledních 250 let. Dopady sucha a následná kůrovcová kalamita již zasáhly třetinu lesů v ČR.

Sněmovní petiční výbor v únoru vyzval vládu, aby letos uvolnila na pomoc vlastníkům lesů kvůli kůrovcové kalamitě nejméně tři miliardy korun. Signatáři tzv. Lesnické výzvy, která sdružuje vlastníky a správce 75 procent plochy českých lesů i dřevozpracovatele, by prý letos potřebovali pro boj s kůrovcem kolem sedmi až osmi miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK