Jak šel čas se zvýšením rodičovské aneb zvraty, chyby a důchodci

26.03.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Kolem rodičovské bylo minulý týden "veselo" a všichni politici se tvářili jako zachránci české rodiny. Jak šel čas s rodičovskou? A kdo je padouch a kdo hrdina?

Poslední zvýšení rodičovského příspěvku proběhlo před více než 10 lety, zatímco mnoho dávek, mzdy, odvody či důchody se zvedaly o řádově desítky procent. Již tak značně okleštěná podpora rodiny dostala od "levicové" vlády další trhlinu, kterou triumfálně oznámili ministryně financí, ministryně práce a sociálních věcí a předsedové obou koaličních stran. Tak se pojďme slovy ministryně Jany Maláčové (ČSSD) podívat na tu "skvělou zprávu" a na to, co jí předcházelo.

Miminka narozená 31. prosince 2019 dostanou pac a pusu.

Matka a dítě

Zdroj: Shutterstock

Jak šel čas s rodičovskou aneb sliby, diplomky a škrty

První návrh růstu rodičovského příspěvku přinesl tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD), ten počítal s navýšením rodičovské o 40 tisíc korun od 1. července 2019 s plánovanou další vlnou zvýšení 40 tisíc korun v letech 2020 či 2021. Jenže Petr Krčál (ČSSD) napsal diplomovou práci, která byla z velké části opsaná z jeho bakalářské práce (byly na rozdílné téma, ale přišly ke stejnému závěru), a pan ministr musel rezignovat.

Na jeho místo nastoupila mladá, energická ministryně Jana Maláčová (ČSSD), která začala poměrně razantně prosazovat levicovou politiku. Ta se ovšem dobře prosazuje, když se ekonomice daří, nicméně ochlazení růstu českého HDP ochladilo i rozdavačný přístup ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), která si prosadila jednotné zvýšení o 80 tisíc korun v roce 2020.

Zbyly dvě varianty...

Nicméně ani tak se pohledy na růst rodičovského příspěvku neprotly, protože Jana Maláčová (ČSSD) prosazovala (a po názorovém vládním kotrmelci zdá se, že neustále prosazuje) tu variantu, při které by na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli rodiče 4letých a mladších dětí k 1. lednu 2020.

Za to ministryně Schillerová prosazovala úspornější variantu, tedy jen pro lidi aktivně pobírající rodičovský příspěvek. Nynější vládní variantu ještě před měsícem jasně dementovala pro Českou televizi. Ministryně Schillerová na dotaz, jestli je ve hře varianta pro nově narozené děti odpověděla následovně:

Ne, to jsme nikdy nenavrhovali.

Zdroj: Česká televize

Kmenová rada rozhodla pro vyřazení nynějších rodičů

Jako blesk z čistého nebe proto na rodiče zapůsobila "skvělá zpráva", že růst rodičovské bude jen pro "nově narozené děti" v roce 2020, kterou vypustila koaliční rada v pondělí 18. března:

Jana Maláčová twitter

Zdroj: Twitter Jany Maláčová

Ve stejně vítězném duchu se nesla i oznámení ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), premiéra Andreje Babiše (ANO) i ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Názory měníme na počkání

Den na to a po bouři na sociálních sítích od nespokojených rodičů (sepsání peticezaložení skupiny na sociálních sítích) začala ministryně Maláčová couvat a uvedla, že "Boj o rodičovský příspěvek nekončí a bude hledat peníze" a výsledky koaliční rady jsou "ZAČÁTEK, nikoliv konec jednání" a "bude hledat peníze". Jen je nutné dodat, že se schválenou variantou přišli zástupci ČSSD a druhý den se k ní nikdo moc neměl.

Nekonečné vyjednávání a rostoucí nejistota jsou pro rodiče tristní, protože zkrátka nemají šanci si naplánovat příjmy a výdaje rodinného rozpočtu.

Premiér Andrej Babiš se vždy holedbal, že stát povede jako firmu, ale v rámci rodinné (a nejen té) politiky chybí strategie, názorová kontinuita a také držení slova. Neustálé tahání nečekaných návrhů jako králíků z klobouku do moderní politiky nepatří.

 

Důchodci vs. mimina?

Koaliční rada řešila růst rodičovské zároveň s růstem starobních důchodů. Vláda tímto poštvává dvě skupiny obyvatel, které si obě zaslouží zvýšení příjmů.

Zatímco starobním důchodcům bylo přidáno 900 Kč měsíčně (200 Kč nad rámec valorizace), tak rodičovský příspěvek dopadl tak, jak dopadl. Státní kasu přijde růst důchodů na 7,5 miliard korun ročně, růst rodičovské na 3 miliardy korun v roce 2020. Přestože politici tvrdí, že žádnou roli nehrála preference voličské základny, je nutno si přiznat, že přibližně tři sta tisíc lidí na rodičovské dovolené zdaleka nedosahuje počtu starobních důchodců, kterých je 2,4 milionu.

Peníze jsou pořád jedny. A když někomu dáme, druhému musíme ubrat.

ministryně financí Alena Schillerová o rozhodování mezi důchody a rodičovským příspěvkem

Starobní důchodci jsou jasnou cílovkou pro ANO i ČSSD do nadcházejících voleb a kdo by nechtěl být tím štědrým Andrejem či Honzou, který přidá babičkám a dědečkům.

Na druhé straně musíme dodat, že průměrná mzda poměrně výrazně roste, a jestliže chceme zachovat poměr průměrného důchodu a mzdy na 40 %, tak se starobní důchody zvýšit musí. Navíc řada důchodců žije ve velmi skromných podmínkách.

Takže z pohledu vládní koalice se upřednostnění růstu důchodů jedná o zcela pragmatickou volbu. Jenže vládní představitelé nepočítali s tak negativní reakcí veřejnosti.

Jak to bude dál s rodičovskou?

Jak to bude dál s rodičovským příspěvkem? To pravděpodobně nikdo neví. Přesto si můžeme nastínit scénaře, které se dají očekávat. A na to se podíváme v zítřejším článku.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY