Na co může zdravotní pojišťovna přispět vašim dětem? (1)

26.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zdravotní pojišťovny svým pojištěncům nabízejí programy speciálních výhod, které mohou čerpat dospělí, děti i rodiny. Co pojišťovna nabídne vašim dětem?

Programy výhod se u zdravotních pojišťoven skládají buď ze slev na služby, které souvisejí se zdravím a pohybem, anebo z příspěvků, kterými lze hradit mimoškolní aktivity, popř. koupi pomůcek pro malé děti. Každá pojišťovna také přispívá určitou sumu na očkování.

Program pro děti u zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra

ZPMVČR (211) nabízí všem pojištěncům do 18 let možnost čerpat jednou ročně příspěvek ve výši 2x500 Kč. Ten lze uplatnit na sportovní a pohybové aktivity, organizované plavání školou nebo školkou, lyžařský výcvik anebo ozdravné pobyty v přírodě.

Dále jím lze hradit i preventivní sportovní prohlídku, nácvik dentální hygieny (provedení už ne) anebo fixní rovnátka, ale to pouze na jednu čelist. U těch nejmenších můžete peněžní sumu využít např. na pořízení chůvičky, polohovacích polštářů anebo monitoru dechu. Na očkování pak pojišťovna přispívá vždy stejnou částku, a to maximálně 500 Kč za rok.

Celá rodina může na sportovní aktivity od pojišťovny získat až 4 000 Kč. I dospělí mají nárok na příspěvky, ty lze navíc posouvat z rodičů na děti.

Příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování a sport u dětí

Zdroj: Shutterstock

Příspěvky a VITAKARTA u OZP

Odborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví (207) organizuje ozdravné pobyty v Chorvatsku pro děti od 7 do 15 let. Na částku 15 000 Kč, kterou tvoří spoluúčast rodičů, mohou děti čerpat slevu ve výši:

  • 15 %, pokud bylo dítě u pojišťovny registrováno nejpozději 1. ledna 2017.
  • 30 %, pokud jsou oba rodiče nebo jen samoživitelka registrováni u pojišťovny nejpozději 1. července 2019.
  • 45% slevu lze čerpat, pokud splňujete oba předchozí body.

Dále mohou mít novorozenci úrazové pojištění do 1 roku zcela zdarma, pro starší děti bude za zvýhodněnou cenu. Na očkování pojišťovna poskytuje příspěvek 300 Kč, a to jak na aplikaci, tak i na úhradu nákladů s tím spojených. Nelze jej však kombinovat s bonusy na VITAKARTĚ.

VITAKARTA ONLINE

Jedná se o druh elektronické karty, kterou si můžete zřídit online. Jejím prostřednictvím lze čerpat více než 40 bonusových programů, které běžně nejsou hrazeny z klasického zdravotního pojištění a na které jsou navíc i vyšší příspěvky než u běžných papírových žádostí. Karta přispívá až 1 300 Kč na program pro maminky a novorozence včetně očkování (meningokok apod.) Na VITAKARTĚ můžete obdržet i další bonusy a kredit navíc za absolvování aktivit, které se týkají zdravého životního stylu.

Finanční příspěvky od VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna (111) má Klub pevného zdraví, kde díky členství může obdržet bonusy i slevy celá rodina. Benefity lze mezi sebou i různě kombinovat. Podobně jako v předchozím případě děti trpící chronickými onemocněními mohou obdržet příspěvek z fondu prevence na absolvování ozdravného pobytu u moře. Získat ještě můžete:

  • 500 Kč na plavání kojenců do 1 roku,
  • 500 Kč na pravidelné pohybové mimoškolní aktivity od 1 roku,
  • 500 Kč pro pravidelné pohybové aktivity od 2 let, které organizuje školské zařízení.
  • Až 1000 Kč jako příspěvek na pomůcky anebo služby pro děti trpící cukrovkou,
  • až 500 Kč na vyšetření kožních znamének,
  • 3000 Kč 2x ročně na bezlepkové potraviny pro děti do 18 let anebo studenty do 26 let, u kterých byla diagnostikována celiakie.

Dále všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá i na řadu očkování:

Až 150 Kč

Chřipka

Až 500 Kč

Klíšťová encefalitida

Až 500 Kč

Virová hepatitida typu A

Až 500 Kč

Rotaviry

Až 800 Kč

Meningokoková nákaza typu ACYW

Až 1 000 Kč

Lidské papilomaviry

Až 1 000 Kč

Očkování do zahraničí

Až 2 500 Kč

Meningokoková nákaza typu B

Žádný příspěvek ani bonus vám nebude udělen automaticky. Každá pojišťovna si určuje podmínky, které bude třeba pro nárok splnit. Zažádat si budete muset prostřednictvím formulářů na webu či pobočce pojišťovny.

 

Zdroj: ZPMVČR, OZP, VZP


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel