Ceny ropy díky kartelu OPEC stouply na nejvyšší letošní hodnotu

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. března (ČTK) - Ceny ropy dnes nejprve stouply na nejvyšší hodnotu v letošním roce v reakci na zprávy, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ponechá v platnosti dosavadní dohodu o snížení těžby a že produkce v Íránu a Venezuele kvůli sankcím USA klesá. Později však své zisky smazala a mírně oslabuje. Růst ceny brzdí zvyšující se těžba ropy v USA.

Kolem 17:40 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,2 procenta na 67,44 dolaru za barel, když předtím vystoupila až na 68,20 USD, nejvýše od listopadu 2018. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,3 procenta na 58,91 dolaru za barel. Během dne cena vzrostla až na nejvyšší hodnotu od loňského listopadu 59,57 USD.

OPEC v pondělí zrušil plánované dubnové zasedání, na kterém měl rozhodovat o těžbě na další měsíce. Prakticky to znamená, že prodloužil platnost dosavadní dohody o snížení těžby, která platí od ledna, až do dalšího pravidelného zasedání v červnu. OPEC a další přední těžaři ropy, včetně Ruska, se rozhodli koordinovaně snížit těžbu, aby zastavili prudký propad cen ropy, který začal v druhé polovině loňského roku kvůli rostoucí těžbě z břidlic v USA a obavám z globálního ekonomického zpomalení.

Saúdská Arábie, která je největším těžařem v rámci kartelu, také naznačila, že OPEC a jeho spojenci by mohli prodloužit platnost dohody až do konce letošního roku, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 67,44 67,54 New York - NYMEX WTI duben 58,91 59,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK