Americké akcie uzavřely obchodování smíšeně

19.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely smíšeně, přetrvává nejistota kolem mezinárodního obchodu a výsledku zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, oslabil o 0,1 procenta na 25.887,38 bodu, uzavřel tak se ziskem již čtvrtý den za sebou. Širší index S&P 500 zůstal téměř beze změny, když odepsal 0,01 procenta na 2,832.57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak těsně před závěrem posílil o 0,12 procenta na 7723,95 bodu.

Fed dnes zahajuje dvoudenní zasedání, na kterém se bude zabývat měnovou politikou. Výsledek tohoto zasedání oznámí ve středu v 19:00 SEČ. Žádný z 32 analytiků oslovených agenturou Bloomberg neočekává, že centrální banka na tomto zasedání rozhodne o zvýšení základní úrokové sazby.

Pode informací listu The Wall Street Journal (WSJ) přiletí americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a ministr financí Steven Mnuchin v týdnu od 25. března do Pekingu na setkání s čínským vicepremiérem Liou Che. Ten by měl v dalším týdnu zase navštívit Washington. S odkazem na americký prezidentský úřad to uvedl list The Wall Street Journal (WSJ). Snaha o urovnání americko-čínské obchodní přestřelky se podle WSJ dostává do finální fáze, nová obchodní dohoda by měla být uzavřena do konce dubna.

Dnes zveřejněná statistika potvrdila zpomalování amerického zpracovatelského průmyslu. Nové zakázky na zboží vyrobené v USA se v lednu zvýšily méně, než se očekávalo, a dodávky klesly již čtvrtý měsíc po sobě.

Na burze se dnes dařilo akciím automobilky Ford Motor. Připsaly si 1,5 procenta poté, co firma oznámila, že zvýší produkci svých sportovně-užitkových vozu v USA. O čyři procenta posílila i společnost Nvidia po oznámení, že uzavřela partnerství se skupinou Softbank. Ztráty naopak vykázala společnost na dovoz jídla Grubhub po vydání varování, že by mohla zaznamenat pokles zákazníků.

Na devizovém trhu oslaboval dolar. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ztrácel před 22:00 SEČ 0,1 procenta na 96,40 bodu. Euro si k němu ve stejnou dobu připisovalo 0,1 procenta na 1,1350 USD.

vjn

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK