Na co může zdravotní pojišťovna přispět vašim dětem? (2)

27.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zdravotní pojišťovny svým pojištěncům nabízí nejrůznější bonusové programy, slevy a příspěvky na pohybové aktivity, prevenci anebo očkování. Na co mohou přispět vašim dětem?

Žádný z příspěvků, slev nebo bonusů není přiznán automaticky. Musí být splněny podmínky pro nárok. Zákonní zástupci navíc budou muset zažádat dle pokynů, které zdravotní pojišťovna zveřejňuje na svém webu.

Příspěvky na očkování a pohyb od VOZP

Vojenská zdravotní pojišťovna (201) přispívá všem dětem do 18 let jednou za rok až 1 000 Kč na jakékoliv očkování, které není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Částka se u vakcíny proti papilomaviru zvyšuje až na 1 500 Kč.

Maminkám těch nejmenších může pojišťonva přispět až 1 000 Kč na pomůcky ke kojení a krmení dětí. Až o 400 Kč si můžete zažádat na dentální hygienu u dětí, o 1 500 Kč na zubní rovnátka a až o 300 Kč na prevenci zubního kazu. Dále může pojišťovna proplatit vitamíny až ve výši 200 Kč jednou za rok pro děti od 2 do 15 let věku.

Další příspěvek ve výši 250 Kč lze uplatnit na sportovní prohlídku, 400 Kč na plavání a 500 Kč na cvičení a další pohybové aktivity. Částku 500 Kč můžete využít pro pojištěnce od 4 do 21 let na školu v přírodě, sportovní soustředění anebo ozdravné pobyty.

Příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování a sport u dětí

Zdroj: Shutterstock

Preventivní programy od České průmyslové zdravotní pojišťovny

ČPZP (205) pro děti, kterou jsou u ní registrovány, pořádá každoroční ozdravné pobyty za zvýhodněnou cenu. Podmínkou je věk od 8 do 15 let, a to, že trpí některým z chronických onemocnění, které odpovídá stanoveným zdravotním indikacím, které určí pojišťovna. Výše doplatku pro rodiče se odvíjí podle toho, o jaký druh pobytu se jedná a zdali je u ČPZP pojištěno pouze jedno dítě, rodič nebo oba rodiče. K pobytu je navíc zdarma sjednáno i cestovní pojištění.

Ročně může pojišťovna dětem do 17 let v součtu přispět až 1 500 Kč. Příspěvky vypadají takto:

  • 300 Kč na konzultace ohledně snižování obezity nebo na sestavení jídelníčku, na školky a školy v přírodě,
  • 500 Kč na vyšetření znamének, ochrannou přilbu, sportovní prohlídku, produkty pro diabetiky, vyšetření zraku Plusoptixem, kosmetické přípravky pro miminka, pomůcky a cvičení, rovnátka, sportovní kroužky,
  • 1 000 Kč na organizované plavecké kurzy pro děti do 10 let, letní tábory, bezlepkové potraviny,
  • 1 500 Kč na očkování.

Na pobočce jsou také poskytovány vitamíny pro děti zdarma. Pojišťovna také umožňuje plavání bezplatně nebo se slevou ve vybraných plaveckých bazénech.

Zdravotní programy od Zaměstnanecké pojišťovny Škoda

ZPŠ (209) přispívá 1 000 Kč na vybavení pro miminko, autosedačku anebo přítomnost otce u porodu. Na požádání je možné pro novorozence zřídit i bezplatné úrazové pojištění na 1 rok. Děti od 6 do 18 let mohou získat 400 Kč na dentální hygienu a ty od 4 do 18 let až 500 Kč na sportovní prohlídky nebo pohybové aktivity.

Děti mohou po podání žádosti také obdržet až 1 000 Kč na ozdravný pobyt anebo na moderní léčebné metody, 1 600 Kč na odstranění vad chrupu anebo 4 000 Kč na bezlepkové potraviny. Příspěvky na očkování vypadají takto:

Hepatitida

Až 800 Kč

HPV infekce

Až 4 000 Kč

Klíšťová encefalitida

Až 1 500 Kč

Meningokok do 5 let

Až 2 500 Kč

Meningokok od 5 let

Až 1 000 Kč

Pásový opar

Až 1 000 Kč

Rotavirové infekce

Až 1 000 Kč

Ostatní očkování

Až 1 000 Kč

Příspěvky na prevenci, očkování a pohyb od RBP

Revírní bratrská pokladna (213) vám přispěje až 1 000 Kč na očkování a až 4 000 Kč, pokud jde o vakcínu proti HPV viru. Částku 1000 Kč lze ještě uplatnit např. na rovnátka, pro diabetiky a děti trpící celiakií.

500 Kč lze získat na kurzy plavání, sportovní prohlídku, pohybové aktivity, speciální vyšetření kůže, aktivitu v programu STOP obezitě anebo na konzultace u dietologa apod. Dále je možné obdržet ještě 100 Kč na vitamíny a jiné léčivé přípravky pro děti od 3 let.

Ročně můžete od pojišťovny „vyčerpat“ maximálně 1 000 Kč. Nad rámec této částky je očkování proti HPV infekci a ještě také příspěvek 500 Kč na nákup potřeb pro miminko. Pojišťovna také nabízí novorozenecký balíček zdarma, bezplatné plavání ve vybraných bazénech nebo se slevou a zvýhodněné cestovní pojištění pro děti.

Příspěvky je možné slučovat od rodičů, dalších příbuzných a přátel. Maximálně se může jednat o 9 osob a kompletní součet nesmí přesáhnout 10 000 Kč.

 

Zdroj: VOZP, ČPZP, ZPŠ, RBPZP


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel