Zaměstnanci Škody Auto dostanou jednorázový bonus 65.000 korun

20.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 20. března (ČTK) - Zaměstnanci automobilky Škoda Auto dostanou jednorázový bonus 65.000 korun. Je vyšší než loni, kdy dostali 60.000 korun. Jde o dílčí výsledek kolektivního vyjednávání, které ale ještě pokračuje. O bonusu informovalo vedení automobilky zaměstnance v dopise, který má ČTK k dispozici. Bonus vzrostl i navzdory poklesu zisku, nekonsolidovaný zisk po zdanění klesl loni firmě o devět procent na 28,89 miliardy korun.

Jednorázový bonus se letos skládá ze samotného bonusu a mimořádné prémie ve výši 4000 korun. Výplata zaměstnanců za duben se tak bude díky bonusu pohybovat kolem 100.000 korun hrubého, peníze obdrží zaměstnanci na účet v květnu. Do výpočtu bonusu se kromě zisku promítají také výsledky loňského kolektivního vyjednávání. \"Právě díky loňským výsledkům tarifního vyjednávání bude i přes pokles zisku společnosti hodnota variabilního bonusu za rok 2018 mírně vyšší než o rok dříve,\" píše firma v dopise podepsaném předsedou představenstva Bernhardem Maierem a členem představenstva Bohdanem Wojnarem.

Firma zároveň v dopisu upozorňuje, že se letos nepodaří zopakovat loňský rekordní růst mezd. \"Naopak musíme všichni hledat cesty k dlouhodobé udržitelnosti, jak zajistit konkurenceschopnost a vyšší flexibilitu značky Škoda na trhu a jak se urychleně přizpůsobit novým požadavkům zákazníků,\" stojí dále v dopise.

Škoda zvýšila v loňském roce v Česku průměrný výdělek výrobních zaměstnanců o 14 procent na 46.357 korun hrubého. Za poslední dva roky jde o navýšení o čtvrtinu.

Odborový předák Jaroslav Povšík dnes ČTK řekl, že odbory letos poprvé požadují zvýšení mezd pevnou částkou, nikoli procentem. Podle Povšíka je \"vysněnou částkou\" růst mezd o 4000 korun na jednoho zaměstnance měsíčně. Pevná částka představuje rozdílný procentuální nárůst v různých tarifních třídách, v nejnižší platové třídě by byl tedy procentuální růst nejvyšší.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK