Taky utrácíte za diety z internetu?

28.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jaro klepe na dveře. Zimní vrstvy oblečení odkládáme a zjišťujeme, že uplynulé období na nás zanechalo tukové stopy, jejichž velikost nám přesně pomůže určit váha. Ti odvážnější si na ni stoupnou, zděsí se a přikročí k předsevzetí - kila musí dolů.

Hubnutí je asi správné rozhodnutí. Ale jak to udělat, aby to bylo co nejrychlejší, a hlavně, aby se nám váha zase nevrátila za několik týdnů v lepším případě na původní hodnoty, v horším abychom ještě nepřibrali. Na internetu se setkáváme s reklamami, které nám „zaručují“, že pokud se budeme držet právě jejich návodu, budeme štíhlí a krásní. A ani to nebude moc bolet. Jenže mnohdy to nebývá pravda. Za inzercí se skrývá jen marketing. Nakoupíte si „zázračné“ směsi, koktejly či tabletky, trápíte se hladem a výsledek se nedostavuje. Na co si tedy dát pozor?

Vkládáte každý chod na váhu? A k pozření tuku nemáte odvahu?

Dietní chleba

Zdroj: Shutterstock

Připravte si peněženky

Lékaři, kteří se věnují nutrici, se shodují v tom, že starost o dobré a racionální stravování je prospěšná. Ale tento zájem by neměl přerůst v mánii. Pokud pracujete s někým, komu celý den kručí v břiše, je bledý, nechodí na oběd a slupne si kolem poledne jen nějakou tyčinku, asi to moc v pořádku není. Nehledě na to, že s podobným kolegou či kolegyní si nelze ani popovídat, protože je stále nervózní, má tik a spíš to vypadá, že si vybere sick days.

Co vlastně právě takový člověk nyní prožívá? Muka. Brzo se proto nějak odmění. V lednici nezůstane vůbec nic a s naplněným bříškem pak sedne nešťastník či nešťastnice k internetu a začne hledat jak na „to“ jít znova, ale zaručeně a vědecky. Narazí třeba na Santiagovu dietu. Ta spočívá ve vynechání živočišných bílkovin ze stravy. Ty jsou totiž pro tělo zátěží. Musíte si koupit různá jídla, dohromady celý proces přijde na téměř 5600 Kč. To není málo, navíc musíte propočítávat a pečlivě sledovat, co sníte a co vynecháte. Otázka zní, jestli to dodržíte. Většina ne. Takže přijde deprese a výčitky. Co teď a co dál? Ale doktor Google nám určitě zase poradí. A my jedem po skluzavce dál. Utrácíme, nehubneme a není s námi k vydržení. Tudy cesta asi nevede.


Čtěte také:

Jak moc je zdraví nebezpečný život on-line?

Sportem k trvalé invaliditě, či ke zdraví?


Štíhlost je hlavně jarním tématem

Být štíhlý je dnes povinností. Patří to k současnému trendu mládí, energie, nezdolnosti. Když se podíváme na modelky prezentující nejnovější módu, nemají zpravidla ani gram tuku navíc. Spíš naopak. No, a hlavně ženy touží jít s dobou, být „in“, být oblečeny podle poslední módy. Aby jim to náležitě slušelo, musí jít kila dolů. Když to dokážou manekýny a modelky, jistě to dokážu i já, říkají si. A v neposlední řadě se o hubnutí neustále baví. Probírají, co zabralo, co ne a co raději už vůbec nezkoušet. Je to celospolečenský tlak, kterému podléhají hlavně mladé dívky a ženy.

Jenže mnohdy si neuvědomují, že jejich konstituce na to není stavěná, že nemají k vysněné štíhlosti genetické dispozice. Svou normální váhu berou jako tloušťku a bojí se například, že kvůli ní si nebudou moct vybrat „správného“ partnera. To už je nebezpečné, protože to není pravda. Z posedlosti po nereálné štíhlosti se pak lehce může vyvinout nemoc. A třeba na internetu si mohou najít, jak dopadly celebrity, které nezdravě hubly. Připomenout můžeme mentální bulimii princezny Diany, ale je jich bohužel mnohem víc

 

Jaro? No přece detoxikace!

Ať už muži, či ženy, všichni by si měli podle odborníků uvědomit, že každý má ve svém těle zakódovaný mechanizmus, který ho chrání nějakou dobu před nedostatkem živin. Když taková situace nastane, tělo se začne hladovění nebo tzv. detoxikaci organismu přizpůsobovat. Může se ale při tom zastavit hormonální a imunitní činnost a člověk to zpočátku ani nemusí cítit. Dokonce je mu líp, cítí se lehčí a skutečně vyčištěnější. Velmi lehce ale může sklouznout do nemoci.

Od toho ale autoři návodů na hubnutí a detoxikaci dávají ruce pryč, zde jejich odpovědnost končí. A tak tady vedle sebe máme dvě skupiny lidí. Ta početnější pro sebe chce něco udělat a v dobré víře uvěří, že právě „tento“ návod jí udělá dobře. Že si může ublížit, to už nikde nikdo nepíše. Když si postěžujete, dozvíte se, že to byla přece vaše volba, vy se znáte nejlépe, takže byste se podle toho měli chovat a vybrat si pro sebe optimální způsob hubnutí.

Druhá skupina na hubnutí vydělává. Ví, že se mnoho lidí věnuje pečlivému rozboru své stravy, ačkoli tomu téměř vůbec nerozumí, kupují si nejrůznější koktejly, vynechávají mnohdy nezbytné složky stravy ze svého jídelníčku a zdravotně se ruinují.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel