Nezaměstnanost na Slovensku v únoru klesla na 5,16 procenta

21.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. března (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v únoru mírně klesla, a to na 5,16 procenta ze 5,26 procenta v lednu. Nezaměstnanost v zemi je sice vyšší než v České republice, drží se ale blízko novodobých minim. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, jež v zemi řídí úřady práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se v únoru na pětimilionovém Slovensku snížil na 141.432 osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ubylo více než 17.000 nezaměstnaných.

\"Věřím v pokles evidované nezaměstnanosti, ale již nikoliv tak razantně jako loni. Máme ambici, abychom se dostali k (hranici) 4,5 procenta,\" odhadl slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter vývoj v tomto roce.

Loni v prosinci Slovensko zaznamenalo nejnižší míru nezaměstnanosti od vzniku státu v roce 1993, a to 5,04 procenta.

Lidí bez práce je na Slovensku dlouhodobě více než v Česku, kde v únoru klesla nezaměstnanost na 3,2 procenta z lednových 3,3 procenta.

Počet volných pracovních míst na Slovensku v únoru vzrostl meziměsíčně o 5176 na více než 86.100 pozic. Od letošního roku je na Slovensku nahlašování volných míst úřadům pro zaměstnavatele povinné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK