Britská centrální banka úroky nezměnila, varovala před brexitem

21.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. března (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky Bank of England (BoE) ponechal na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny. Varoval však, že nejistoty kolem odchodu Británie z Evropské unie nadále ohrožují podnikatelskou důvěru, krátkodobou ekonomickou aktivitu a firemní investice v zemi. Průzkum BoE však ukázal, že většina firem se cítí být připravena na odchod z EU bez dohody.

Devítičlenný měnový výbor jednomyslně hlasoval pro zachování úrokových sazeb na 0,75 procenta. Zopakoval také, že úrokové sazby se mohou dále pohybovat oběma směry, pokud se uskuteční brexit bez dohody, protože kromě širších hospodářských šoků by mohl pokles libry způsobit dodatečné inflační tlaky.

\"Ekonomický výhled bude nadále výrazně záviset na charakteru a načasování odchodu z EU,\" uvádí se v prohlášení. Podle banky je růst zaměstnanosti nadále silný, naznačila však, že výhled dalšího růstu se zmírnil.

BoE rovněž zveřejnila výsledky průzkumu mezi téměř 300 společnostmi, který ukázal, že zhruba 80 procent se jich cítí být připraveno na brexit bez dohody. V lednu to bylo jen 50 procent. Nicméně průzkum také ukázal, že i ti, kteří se cítí připraveni, počítají s tím, že v příštích 12 měsících budou v případě brexitu bez dohody výroba, zaměstnanost a investice výrazně nižší. Neřízený brexit 29. března stále zůstává ve hře, protože premiérka Theresa Mayová čeká na odpověď z Bruselu na její žádost o odložení brexitu o tři měsíce, aby mohla prosadit dohodu o brexitu v parlamentu.

Loni v srpnu BoE zvýšila úrokové sazby podruhé od globální finanční krize. Dnes potvrdila své plány na další postupné zvyšování nákladů na úvěry, ale pouze až bude mít jasnější představu, co bude brexit pro ekonomiku znamenat. Někteří členové měnového výboru, včetně guvernéra Marka Carneye, již dříve uvedli, že budou pravděpodobně hlasovat pro snížení sazeb, pokud Británie opustí EU bez dohody. Většina ekonomů dotazovaných agenturou Reuters očekává, že pokud bude brexit hladký, úroky se ještě letos zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK