Soud zastavil insolvenční řízení s firmou Legios Loco

21.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 21. března (ČTK) - Krajský soud v Českých Budějovicích zastavil insolvenční řízení se společností Legios Loco, které zahájil 4. března. Navrhovatel, jímž byla společnost Car Service Partner, vzala insolvenční návrh zpět. Soudu firma podání doručila 13. března. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku.

Soudce Zdeněk Strnad v odůvodnění uvedl, že podle zákona může ten, kdo insolvenci navrhuje, vzít návrh zpět, dokud soud nerozhodne o úpadku. \"Je-li insolvenční návrh vzat zpět, insolvenční soud řízení zastaví. (...) Soud rozhodl o zastavení insolvenčního řízení,\" uvádí soudce.

Podle údajů v insolvenčním rejstříku dluží společnost Legios Loco různým věřitelům až miliardu korun. Mediální konzultantka firmy Radka Háčková již dříve ČTK sdělila, že Legios Loco vnímá insolvenční návrh jako snahu o nepřípustné vydírání a předpokládá, že návrh bude zamítnut jako neopodstatněný. Podle ní nemá firma žádné závazky po lhůtě splatnosti.

\"Dopady tohoto insolvenčního řízení na dlužníka jsou katastrofální,\" uvedla firma Legios Loco ve sdělení soudu 18. března. Soudce Strnad na to v odůvodnění reagoval, že soud z hlediska rychlosti svého rozhodování učinil pro zastavení tohoto řízení vzhledem k procesní aktivitě maximum \"a že rozhodnutí vydal s nejvyšším urychlením, aniž by přitom slevil z principů a zásad, které jsou mu vlastní.\"

Návrh na zahájení insolvenčního řízení podala firma Car Service Partner, které podle jejího dřívějšího vyjádření dluží Legios Loco přes tři miliony korun za pronájem aut. Stovky milionů dluží Legios Loco firmě Heavy Machinery Services (HMS), která je v úpadku od roku 2014. Jak uvedla Háčková začátkem března, dříve podaný, první insolvenční návrh, zamítl Městský soud v Praze.

Legios Loco si pronajímá část areálu lounských strojíren. Do obchodního rejstříku byla zapsána v lednu 2013. Tehdy byla jediným akcionářem londýnská společnost Legios Group, která byla také jediným akcionářem HMS (původně Legios).

Firma Legios Loco patří podle údajů v Obchodním rejstříku kyperské firmě Kirosium Limited. Lounská vagonka HMS patří britské firmě CDM Engineering.

Média už dříve psala, že za Legios Loco i za HMS stojí podnikatel žijící v Londýně František Savov obviněný v rozsáhlé kauze daňových podvodů. V minulosti to psal server iDNES.cz nebo Hospodářské noviny. Ty se odvolávaly na výpovědi bývalých členů vedení HMS, které zazněly předloni u českobudějovického soudu v řízení o úpadku HMS. Podle nich mají obě firmy stejného majitele - právě Savova. Savov majetkové vazby vždy odmítal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK