Ceny ropy dnes mírně klesají, ale drží se blízko letošních maxim

21.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. března (ČTK) - Ceny ropy dnes mírně klesají. Náladu na trhu ovlivňují obavy o další vývoj jednání o obchodu mezi USA a Čínou. I přes pokles se však ceny drží blízko letošních maxim díky údajům o globálních zásobách a nižším dodávkám od ropného kartelu OPEC.

Kolem 18:25 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,7 procenta na 68,03 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 0,5 procenta na 59,94 dolaru za barel.

Podle analytiků ceny dnes klesají také kvůli absenci nových událostí, které by určily směr trhu. Pozorně sledované tak zřejmě budou páteční údaje o počtu vrtných souprav v USA, které by mohly naznačit další vývoj těžby. Minulý týden počet vrtných souprav v USA v provozu již čtvrtý týden za sebou klesl a těžba byla nejnižší za téměř rok.

Ceny ropy od počátku letošního roku stouply o téměř třetinu díky rozhodnutí o koordinovaném snížení ropného kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem a sankcím USA vůči Íránu a Venezuele. Konzultační firma JC Energy upozorňuje, že pokles těžby způsobil i snížení zásob. Podle jejích odhadů se od poloviny ledna globální zásoby snížily o 40 milionů barelů, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 68,03 67,65 New York - NYMEX WTI květen 59,94 59,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK