Akcie v USA posílily nejnovější statistky, dařilo se technologiím

21.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes uzavřely obchodování se ziskem. Středeční varování americké centrální banky (Fed) před ekonomickým zpomalením totiž přebily nejnovější ekonomické statistiky. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, posílil o 0,84 procenta a obchodování uzavřel na 25.962,51 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,09 procenta na 2854,88 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak přidal 1,42 procenta na 7838,96 bodu.

Fed ve středu překvapil investory prohlášením, že letos nechystá žádné zvýšení základní úrokové sazby kvůli signálům o zpomalování ekonomiky. Varování centrální banky ale pomohly rozptýlit dnes zveřejněné ekonomické statistiky. Například počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden snížil více, než se očekávalo.

Na burze se dnes dařilo akciím technologických společností v čele s Applem. Před chystaným spuštěním jeho streamingové služby, plánovaným na příští týden, si jeho akcie v závěru obchodování připsaly 3,7 procenta. 0 9,6 procenta posílily akcie výrobce čipů Micron, který oznámil nad očekávání dobré kvartální hospodářské výsledky.

S téměř 32 procenty navíc uzavřely dnešní návrat na burzu akcie amerického výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co. Firma se na burzu vrátila po více než třech desetiletích. Ztráty naopak vykázaly bankovní tituly citlivé na pohyby úrokových sazeb.

Na devizovém trhu dnes zpevňoval dolar, opačným vývojem pak kvůli obavám z brexitu bez dohody procházela libra. Krátce po 21:00 SEČ libra na dolar ztrácela 0,7 procenta na 1,3105 USD. Euro si k libře připisovalo 0,3 procenta na 0,8675 GBP. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,7 procenta na 96,40 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK