Jak na změnu zdravotní pojišťovny na poslední chvíli a navíc online

29.09.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pokud chcete změnit zdravotní pojišťovnu, tak můžete jednou ročně ve dvou přesně stanovených termínech. Co dělat, když se termín už blíží a vy jste si ještě nestihli vyřídit formuláře?

Zdravotní pojišťovnu může každý pojištěnec změnit jednou za rok. Musí si ovšem dát pozor na přesně stanovené termíny.

  • Pojišťovnu můžete změnit od poloviny roku, tedy od 1. července. V takovém případě se ale musíte k nové pojišťovně přihlásit do 31. března.
  • Pokud pojišťovnu měníte od začátku roku, tedy od 1. ledna, tak přihlášku musíte podat do 30. září.
  • Pokud tyto termíny prošvihnete, tak si musíte počkat půl roku, v mezidobí není možné zdravotní pojišťovnu měnit.
  • Vše, co potřebujete vědět o změně pojišťovny

Pokud jste si právě teď vzpomněli, že chcete změnit pojišťovnu, tak máte poslední dny, kdy můžete odevzdat přihlášku. Dobrou zprávou je, že to zvládnete i bez osobní návštěvy na pobočce.

30. září letos připadá na středu. Jde zároveň o poslední den, kdy je možné provést změnu pojišťovny osobně na pobočce. Elektronickou přihlášku však šlo podat i o víkendu před tímto datem.

Změna zdravotní pojišťovny 2020, na poslední chvíli online

Zdroj: Shutterstock

Jak se mění zdravotní pojišťovna?

Pro změnu zdravotní pojišťovny je nutné kontaktovat svou nově vybranou zdravotní pojišťovnu a u ní vyplnit přihlášku. Není nutné se odhlašovat od staré pojišťovny. Po změně pojišťovny ovšem musíte upozornit svého zaměstnavatele na změnu, aby za vás správně odváděl zdravotní pojištění (do správné pojišťovny). OSVČ musí zase odesílat zálohy na zdravotní pojištění na nový bankovní účet ke své pojišťovně, což platí i pro OBZP.

Osobně můžete naštívit pobočku během pátku a podepsat přihlášku. Pokud to nestihnete, přihlášku najdete i na stránkách jednotlivých zdravotních pojišťoven, můžete ji vyplnit na počítači a doma vytisknout.

Přihlášku potom můžete odeslat i poštou, pokud na obálce bude ještě březnové razítko, tak je přihláška platná jako odevzdaná v březnu. Většina poštovních poboček je sice přes víkend zavřená, ale ve větších městech je pošta často otevřená v sobotu dopoledne. V Praze i v Brně můžete na hlavní poštu dojít i v neděli.

 

Co přiložit k přihlášce ke zdravotní pojišťovně?

K přihlášce je nutné přiložit doklady, které dokazují především váš nárok na status tzv. státního pojištěnce. Spolu s přihláškou je tak nutné doložit (vybrané skupiny):

  • k přihlášce dětí je nutné doložit rodný list,
  • studenti dokládají potvrzení o studiu,
  • důchodce potvrzení o přiznání důchodu,
  • osoby na mateřské nebo pobírající rodičovský příspěvek přiloží rozhodnutí o přiznání dávky,
  • další skupiny obyvatel pak vždy musí doložit, proč jsou zařazeny do skupiny státních pojištěnců, nebo případně proč nejsou povinni si platit zdravotní pojištění v rámci ČR.

Co se bude dít po odeslání přihlášky k nové pojišťovně?

Po odeslání přihlášky k nové pojišťovně nejdřívě pojišťovna zkontroluje údaje nutné pro přihlášení, poté vás kontaktuje a zašle vám poštou potvrzení o přijetí přihlášky.

Pokud ve vaší přihlášce budou nedostatky, tak vás pojišťovna kontaktuje pro doplnění a dořešení správnosti údajů. Mezi časté chyby patří například chybějící podpis na přihlášce, nepřesně vyplněné údaje nebo chybějící potvrzení dokazující status státního pojištěnce.

Pokud nebudete s pojišťovnou spolupracovat pro doplnění přihlášky, vaše přihláška bude považována za neplatnou a zůstáváte pojištěncem své staré zdravotní pojišťovny.

Nový průkaz pojištěnce dostanete poštou na vámi uvedenou adresu, v měsíci předcházejícímu vzniku zdravotního pojištění. Pokud tedy budete pojišťovnu měnit v březnu, tak novou průkazku dostanete v průběhu června. Pokud pojišťovnu budete měnit na podzim, nový průkaz vám bude zaslán v prosinci.

Pokud jste zaměstnanci, máte povinnost na začátku července/ledna oznámit změnu zdravotní pojišťovny svému zaměstnavateli. Pokud podnikáte jako OSVČ, jste povinni platit odvody na bankovní účet nové pojišťovny. Nezapomeňte si tak změnit trvalé příkazy.

Také si přečtěte: Co se nemění při změně zdravotní pojišťovny

Online přihláška ke zdravotní pojišťovně

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel