Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,9 procenta

22.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když index PX přidal 0,9 procenta na 1079,3 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejhůře vedlo akciím Stock Spirits, naopak nejvíce posílily akcie pojišťovací skupiny VIG. Předcházející týden české akcie posílily o 0,8 procenta.

\"Investoři se v posledních dnech zaměřili na středeční zasedání americké centrální banky Fed a na čtvrteční summit EU, který řešil především brexit. Americké indexy nejprve reagovaly na zprávy z Fedu pozitivně, ale snížení ekonomického výhledu vrátilo na trh prodejce. Celkově tak americké indexy odepsaly zhruba 0,5 procenta. Německý DAX pod vlivem nepříznivých korporátních zpráv odevzdal téměř dvě procenta,\" popsal vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie VIG, které posílily o 3,6 procenta na 581 Kč. VIG představila solidní čísla za čtvrté čtvrtletí 2018 a navíc silnější výhled, než byl průměrný odhad trhu. Naopak nejhůře se dařilo akciím Stock Spirits, které ztratily 2,5 procenta na 67,5 Kč. Pro společnost nebyly zveřejněny žádné důležité informace. Nicméně technicky je patrné, že firma odevzdává část svých předešlých zisků, které nabrala po solidních číslech.

V příštím týdnu se investoři zaměří na další britské hlasování o brexitu. Obtížně si lze představit, že by zákonodárci schválili shodnou dohodu, kterou již dvakrát odmítli. Na druhou stranu může být pro některé zákonodárce těžké přijmout potenciální oddálení brexitu na neurčito. Pro trhy je důležité, že nemůže dojít k vystoupení bez dohody. \"Pro příští týden máme neutrální výhled a očekáváme nadále rozkolísané obchodování bez jasného trendu,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK