Ceny ropy kvůli nejisté poptávce klesají o více než dvě procenta

22.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. března (ČTK) - Ceny ropy na závěr týdne klesají o více než dvě procenta. Trh se dnes zaměřil na nedostatečný pokrok v obchodních jednáních mezi USA a Čínou a slabé údaje ze zpracovatelského průmyslu Německa a USA, které obnovily obavy z globálního ekonomického zpomalení a poklesu poptávky po ropě.

Kolem 18:15 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 2,1 procenta na 66,43 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,2 procenta na 58,64 dolaru za barel.

Od počátku roku cena ropy Brent stoupla o více než 20 procent díky snížení těžby Organizací zemí vyvážejících ropu a jejích spojenců, v čele s Ruskem, a sankcím USA vůči Íránu a Venezuele.

Zpomalující tempo ekonomického růstu v Asii, Evropě i Severní Americe by mohlo snížit spotřebu pohonných hmot. Zatím se neobjevily ani zprávy o průlomu v obchodních jednání mezi Washingtonem a Pekingem. Americko-čínský obchodní spor je také brzdou ekonomického růstu. Další jednání je naplánováno na příští týden.

Zpráva firmy Baker Hughes ukázala, že počet vrtných souprav v USA tento týden již pátý týden za sebou klesl. Počet vrtných souprav nyní klesá nejdéle od května 2016, kdy se snižoval osm týdnů za sebou, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 66,43 67,86 New York - NYMEX WTI květen 58,64 59,68

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK