Akcie v USA oslabily náznaky globálního ekonomického zpomalení

22.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. března (ČTK) - Akcie ve Spojených státech uzavřely dnešní obchodování s výraznými ztrátami. Oslabily je obavy investorů z náznaků globálního ekonomického zpomalování - údaje o slábnoucí výrobě v USA a v Evropě a rozdíl ve výnosové křivce krátkodobých a dlouhodobých amerických dluhopisů. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, oslabil o 1,77 procenta a obchodování uzavřel na 25.502,32 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,90 procenta na 2800,71 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak ztratil 2,5 procenta na 7642,67 bodu. Všechny tři indexy vykázaly nejprudší jednodenní procentuální propad od 3. ledna.

Za celý týden klesl Dow Jonesův index o 1,34 procenta, širší index S&P 500 o 0,77 a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,6 procenta.

Březnové statistiky průmyslové výroby v USA stejně jako podobné údaje v Japonsku a v Evropě zaostaly za očekáváním. Tyto hodnoty vedly k tomu, že výnos desetiletých amerických státních dluhopisů dnes poprvé od krize před deseti lety klesl pod výnos tříměsíčních dluhopisů. Růst výnosu krátkodobých dluhopisů nad výnos dlouhodobých je často považován za předzvěst recese.

\"Je to skutečně varovný signál,\" řekl agentuře Reuters analytik Peter Kenny ze společnosti Kenny\'s Commentary LLC and Strategic Board Solutions LLC. \"Historicky to bývalo tak, že převrácení výnosové křivky často naznačovalo, že je na obzoru výrazné ekonomické zpomalení,\" dodal.

Svůj nejhorší týden od prosince zažily na burze akcie finančních firem - odepsaly 2,8 procenta. Reagovaly na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) nezvyšovat v tomto roce základní úrokovou sazbu. Nedařilo se ani akciím výrobce letadel Boeing, kterému indonéská vláda odřekla kontrakt. Ztrácela i streamingová služby Netflix, které brzy přibude rival vytvořený firmou Apple. Zisk si naopak připsal například výrobce luxusních šperků Tiffany.

Na devizovém trhu se dnes dařilo dolaru v páru s eurem. Americká měna ale kvůli slabým ekonomickým statistikám a situaci kolem výnosů dluhopisů ztrácela na japonský jen považovaný v nejistých časech za bezpečnou měnu. Krátce po 21:30 SEČ euro na dolar ztrácelo asi 0,7 procenta na 1,1296 USD. Vůči jenu byl dolar slabší o 0,8 procenta na 109,91 JPY. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, ve stejnou dobu přidával 0,14 procenta na 96,63 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK