Ceny ropy dnes zůstávají bez větších změn

25.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zůstávají bez výraznějších změn. Obavy ze zpomalování růstu světové ekonomiky jsou totiž kompenzovány dohodou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o omezení dodávek na trh i americkými sankcemi vůči Íránu a Venezuele.

Kolem 17:45 SEČ severomořská ropa Brent vykazovala nárůst o 0,1 procenta na 67,09 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu naopak ztrácela 0,2 procenta na 58,92 dolaru za barel.

Vývoj výnosů u dluhopisů americké vlády minulý týden vyvolal obavy z možné hospodářské recese ve Spojených státech, jež jsou největší ekonomikou světa. Investory znepokojily rovněž nepříznivé údaje o vývoji zpracovatelského sektoru v Německu, tedy v největší evropské ekonomice. Ty nicméně kompenzovala nečekaně příznivá zpráva o německé podnikatelské náladě.

Ceny ropy navíc podporuje prosincová dohoda kartelu OPEC a jeho spojenců na snížení dodávek ropy na trh o zhruba 1,2 milionu barelů denně. Dohoda byla sjednána na šest měsíců a v platnost vstoupila začátkem letošního ledna.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 67,09 67,03 New York - NYMEX WTI květen 58,92 59,04

pmh tes

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK