Elektřinu ze slunce nebo větru můžete mít i ve své zásuvce. Je ale dražší

05.04.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V posledních pěti letech výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku stagnuje. Vláda i výrobci hledají možnosti, jak ji znovu nastartovat. Dodavatelé zase lákají spotřebitele na speciální zelené tarify, kdy jim do zásuvek proudí jen ekologicky vyrobený proud. Rozhodující je ale pořád cena. 

Česká republika by podobně jako ostatní evropské země měla postupně navýšit podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů. Výroba čisté elektřiny se ale v posledních pěti letech nezvedla. „Stagnuje na úrovni 11 % a struktura této výroby se v jednotlivých letech pouze drobně liší, především podle převažujícího počasí. Například fotovoltaice se loni dařilo více, vodním elektrárnám méně,“ říká Jiří Gavor, analytik společnosti ENA.

Také si přečtěte: Kolik se v ČR vyrobí elektřiny z obnovitelných zdrojů

Perspektivní větrníky

Hledají se proto cesty, jak výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů znovu nastartovat. V jednání je novela zákona o podporovaných zdrojích energie, jíž předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Dalším důležitým dokumentem je Národní energeticko-klimatický integrovaný plán, na jehož základě bude vláda definovat, jaké množství kterých obnovitelných zdrojů podpoří.

„Největší perspektivu mají větrné elektrárny. Potenciál lokalit máme, i když vyjmeme chráněná území a národní parky. Větrné elektrárny vyrábějí ze všech obnovitelných zdrojů naprosto nejlevněji,“ konstatuje Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí a poradce Komory obnovitelných zdrojů energie.

Obnovitelné elektřina ČR

(foto: Shutterstock)

 

Zelené cíle plníme

Podle Jiřího Gavora je pro plnění národních cílů rozhodující podíl obnovitelných zdrojů na celkové konečné spotřebě elektřiny. „A v tomto směru Česká republika s předstihem plní své závazky do roku 2020, především díky významnému podílu obnovitelných zdrojů na výrobě tepla. Českou republiku nyní čeká vyjednávání s Evropsku unií o cílech do roku 2030, které bezpochyby budou znamenat nutnost dalšího zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na všech typech energie,“ dodává.

Komora obnovitelných zdrojů energie vypočítala, že pro splnění cíle, podle něhož by podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě energie v EU měl v roce 2030 činit 32 %, musí Česko zvýšit podíl zelené energie ve své spotřebě minimálně na 22,5 %. Na cíli 32 % se vyjednavači shodli v polovině loňského června. Výsledek je kompromisem mezi původním návrhem Evropské komise, která navrhovala podíl 27 procent, a návrhem Evropského parlamentu, jenž chtěl podíl obnovitelných zdrojů ve výši 35 procent.

Ke splnění cílů by mohly přispět i domácnosti. „Ty mohou instalovat malé fotovoltaické elektrárny na střechy, mohou instalovat kotle na biomasu, automatické kotle na pelety, solárně termické kolektory nebo tepelná čerpadla. Samozřejmě také různé kombinace těchto technologií,“ dodává Martin Bursík.

Sem tam zelený tarif

Domácnosti, které mají o elektřinu z obnovitelných zdrojů zájem, ale nemohou ji samy doma vyrábět, si mohou u některých dodavatelů vybrat takzvané zelené tarify. Mezi prvními začala elektřinu ryze z čistých zdrojů dodávat společnost Nano Energies. Z velkých dodavatelů pak společnost E.ON. Postupem let zelené tarify přibyly i u dalších firem, na trhu však stále tvoří minimum z celkového počtu produktů.

Zelenou elektřinu svým zákazníkům prodává také Pražská energetika, a to pod jménem PREekoproud. Za „zelenou“ označuje takovou elektrickou energii, která je vyrobena postupem šetrným k životnímu prostředí, tedy z obnovitelných zdrojů. Většina této elektřiny pochází z bioplynových stanic (69 %) a vodních elektráren (28 %), zbytek je z fotovoltaických elektráren. Dodavatel na svých stránkách rovnou přiznává, že pořízení stoprocentní zelené elektřiny je dražší záležitostí. Proto si s tímto produktem lidé připlatí asi dvacetikorunu oproti standardnímu tarifu.

Začátkem loňského roku pak představil nový produkt energetický gigant ČEZ. Tarif „Elektřina pro dobíjení“ je určený elektromobilistům. Energie pochází z obnovitelných zdrojů.  Ke každému vyúčtování dostanou zákazníci certifikát zaručující, že veškerá elektřina spotřebovaná v jejich domácnosti pochází z obnovitelných zdrojů ČEZ.

Produkt je podle společnosti výhodný i finančně. Například při spotřebě 10 MWh ušetří zákazník téměř 3 tisíce korun. „Je to inovativní produkt a my chceme, aby se ho elektromobilisté nebáli vyzkoušet. Je tedy na dobu neurčitou, bez fixací a bez závazků,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Rozhodující je cena

Ačkoli zelených tarifů není na energetickém trhu zatím mnoho, mohl by se jejich počet zvýšit, a to v souvislosti s plány na vyšší podíl obnovitelných zdrojů. „Přestože elektrony v síti na sobě nemají visačku svého původu, z obchodního hlediska to rozlišit lze – obchodník tím garantuje, že od výrobců nakoupil a zákazníkům tak nabízí elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zatím o tyto produkty čeští zákazníci nemají větší zájem a rozhodující je cena, ale i zde se situace může postupně měnit. Mnozí spotřebitelé včetně velkých nadnárodních firem se tím hlásí ke své ekologické orientaci a vytváří si tak i svou značku,“ uzavírá Jiří Gavor.


Také si přečtěteJak se zvyšuje rodičovská

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ