Ztratil se vám pes? Nezoufejte, většinou se sám vrátí

01.04.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Stát se to může každému. Stačí jeden zajíc či hárající fena a jinak poslušný pes najednou nereaguje na volání a běží vstříc novému dobrodružství. Zatímco zvíře mizí v dáli, vy se strachujete, aby vlivem afektu nevběhlo pod jedoucí auto nebo se někde nezatoulalo. Ani po hodině se nevrací? Nezoufejte, poradíme vám, co v takové situaci dělat.

Nechte psa očipovat

Pamatujte na to, že majitel neoznačeného psa se těžko hledá. Nechte proto svého psa preventivně očipovat. Ale pozor, tím starost nekončí. V případě, že čip sami nezaregistrujete na internetu, ztrácí jeho aplikace smysl. A pokud zvířeti kromě čipu chybí také známka na obojku, je šance, že se k vám vrátí mnohonásobně menší.

Zaregistrujte ho proto do Národního registru majitelů čipovaných zvířat a dalších registrů, kam mají kromě městské policie přístup také veterináři, celníci a útulky. Právě tam ztracení psi končí nejčastěji. Pracovníci zmíněných míst jsou vybaveni speciální čtečkou, takže pokud jim někdo zatoulaného psa předá, přečtou číslo čipu a podívají se do registrů, kde najdou údaje o majiteli. 

Určitým vodítkem mohou být i tetování v uších. Ta jsou ale u většiny zvířat nečitelná. Mějte proto raději napsané číslo čipu i kontakt na instituce, které v případě ztráty oslovíte. Vaše případné pátrání to výrazně ulehčí.

Nepropadejte panice

Prvotní šok je samozřejmostí, nepropadejte mu však úplně. Většina psů se po zaběhnutí sama vrátí, a to maximálně do 2 až 3 hodin. Příliš se od místa nevzdalujte a trpělivě volejte jméno ztraceného zvířete. Pokud byste se ho vydali hledat, mohli byste se minout.

Poptat se můžete kolemjdoucích pejskařů, budou pro vás mít pochopení. Nešetřete detaily a řádně svého psa popište. Nezapomeňte zmínit hlavně:

  • o jaké plemeno se jedná,
  • jakou má barvu a
  • na jaké slyší jméno.

Na místě zanechejte něco, na základě čeho zachytí váš pach, například bundu nebo deku. Když se zvíře vrátí, ucítí vás a velmi pravděpodobně počká, až si pro něj přijdete. Vy se proto na místo po několika hodinách vraťte a zkontrolujte, zda už vás nevyhlíží.

Co dělat, když se mi ztratí pes

(foto: Shutterstock)

Obvolejte instituce

Pokud se pes ani po hodině či dvou nevrátí, zavolejte městskou policii a řekněte jim, co se stalo. Má-li pes čip, zavolejte také do Národního registru majitelů čipovaných zvířat, kontaktovat můžete také veterináře, odchytové služby a útulky v okolí. Myslete na to, že váš pes může být až 40 kilometrů daleko. Pomoci vám mohou i myslivci. Mají totiž dobrý přehled o tom, co se v jejich lesích děje.

Pátrejte na vlastní pěst

Poptávejte se na úřadech, vylepte letáky, oznamte ztrátu na sociálních sítích a letáky následně zveřejněte i tam. Ujistěte se, že obsahují:

  • fotku vašeho psa a jeho popis,
  • jeho jméno,
  • o jaké plemeno se jedná,
  • kde jste ho viděli naposledy,
  • a kontakt na vás.

Za nalezení psa můžete rovněž nabídnout odměnu, která potenciální nálezce namotivuje. Letáky umístěte na hodně frekventovaných místech, jako jsou zastávky hromadné dopravy, úřady nebo obchody.

Vracejte se na společná místa

Pes si místa, kudy s vámi chodí pravidelně na procházku, pamatuje, je tedy pravděpodobné, že zamíří právě tam. Pravidelně si tudy dělejte procházky a zkuste na psa volat. Nezapomeňte navštěvovat také místo, kde se vám ztratil. Je dokonce možné, že se pes po čase domů vrátí sám.

Ať už to zvládne sám, nebo s něčí pomocí, v momentě, kdy se opět shledáte, nezapomeňte pátrací akci zrušit. Sundejte letáky, obvolejte úřady a oznamte nález na sociálních sítí.  


Také si přečtěte:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel