ČEZ koupil minoritní podíl v izraelské společnosti CyberX

26.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Energetická skupina ČEZ koupila prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital minoritní podíl v izraelské společnosti CyberX, která je dodavatelem komplexních řešení v průmyslové kybernetické bezpečnosti. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Martin Schreier. Velikost získaného podílu ani cenu nespecifikoval. Uvedl, že jde o druhou investici Invenu v Izraeli. Firma už letos vstoupila také do společnosti Driivz působící v elektromobilitě.

Inven Capital se společně s fondem Qualcomm Ventures stal podílníkem ve firmě CyberX v rámci aktuálního kola financování o celkovém objemu 18 milionů dolarů (410 milionů korun). ČEZ uvedl, že se tak připojil ke skupině dosavadních investorů z řad mezinárodních kapitálových fondů, mezi kterými jsou například Norwest Venture Partners, Glilot Capital Partners, Flint Capital, ff Venture Capital nebo OurCrowd.

\"Kybernetická bezpečnost se stala jedním ze základních kamenů pro správné řízení moderních společností a poptávka po řešeních v této oblasti rychle roste,\" uvedl dnes místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač. \"Jedním z důležitých úkolů pro nás i ostatní energetické společnosti je získat v kybernetické bezpečnosti rychlý náskok umožňující co nejlépe chránit naše zařízení,\" dodal.

Platforma CyberX byla založena v roce 2013. Dodává na míru připravená řešení pro firemní kybernetickou bezpečnost, která dokážou snižovat rizika případných výpadků výroby a předcházejí bezpečnostním selháním, ekologickým incidentům nebo krádežím duševního vlastnictví. Mezi technologické partnery firmy patří mimo jiné společnosti IBM, Deutsche Telekom, Palo Alto Networks, DXC Technology, Splunk, Optiv nebo McAfee.

\"Podpora, kterou jsme získali od nových a stávajících investorů, nám umožní pokračovat v meziročním trojciferném růstu,\" doplnil spoluzakladatel a generální ředitel společnosti CyberX Omer Schneider.

Inven Capital funguje jako fond, podle dřívějších informací má dosud k dispozici až pět miliard korun. Ročně podle Schreiera prověřuje 500 investičních příležitostí z celé Evropy. Za čtyři roky svého působení uskutečnil ve čtyřech zemích devět investic, jeden podíl už úspěšně prodal. První investicí byl v roce 2015 vstup do bavorské firmy sonnen, která vyrábí inteligentní bateriové systémy pro skladování energie v domácnostech. V únoru letošního roku Inven Capital podíl v této firmě prodal společnosti Shell.

Akvizice Inven Capitalu nejsou jediným pojítkem mezi ČEZ a Izraelem. Společnost ČEZ ESCO je jednou z několika českých firem, které byly vybrány do letošního prvního ročníku projektu Česko-izraelského akcelerátoru (CIPA). Mezinárodní studentské týmy z ČVUT v Praze a izraelské univerzity Technion v Haifě navrhují pod vedením zkušených mentorů inovativní řešení konkrétních zadání průmyslových partnerů. První ročník se zaměřuje na téma takzvaných chytrých měst.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK